Dr. Slavko Kulić – Zbog prekomjerne inflacije koja je na pomolu, u cijelom će svijetu uskoro zavladati glad


Prof. dr. sc. Slavko Kulić gostovao je u Podcastu Velebit i razgovarao s novinarom Markom Juričem o aktualnim temama. S obzirom da je profesor Kulić meni vrlo dragi sugovornik s kojim sam da sada imala nekoliko vrlo inspirativnih razgovora koji su objavljeni i u tiskanom izdanju časopisa Epoha, u posebnom separatu, kao i u mojoj knjizi „Na Diogenovu putu“, uvijek mi je drago čuti njegovo mišljenje o aktualnim temama jer je profesor Kulić gotovo uvijek u pravu i ispred svog vremena. On vidi ono što drugi ne vide i pokušava ljudima ukazati na bitne stvari kojih jednostavno nisu svjesni. Izdvojit ćemo stoga i ovom prigodom neka njegova promišljanja iz ove emisije, a ostatak možete vidjeti u videu ispod teksta.

O inflaciji

„Mi ne znamo kolika je stvarna inflacija. Mi nemamo metodologiju praćenja činjeničnog stanja, ni kad je u pitanju proizvodnja vrijednosti roba i usluga, a isto tako nemamo ni uvid u to kolika je količina novca u prometu. O inflaciji ćemo tek govoriti za koji mjesec, jer smatram da je pretjerana količina novaca u Europi u prometu. Europa se opredijelila kao i Amerika – da štanca novce bez pokrića. Iza tog novca ne stoji nitko i zato osporavam da je euro valuta – to je transakcijsko sredstvo iza kojeg ne stoji niti jedna država, niti jedan sustav  vrijednosti, ni vrijednost roba, ni usluga, prema tome tih 60, 70 tisuća milijardi tiskanih i posuđenih novaca dodjeljuje se autokratskim vlastima u Europskoj uniji da budu poslušne i da budu podložne onome što krupni kapital zagovara.

Znači, mi ne znamo kolika je inflacija. Ova koju ističe službeno mišljenje, zasigurno sam siguran da nije, tih tri i pol posto što se tvrdi da je kod nas inflacija, to nije, ta inflacija je i za nepismenog i bespismenog pojedinca daleko veća, jer je osjeća, iako ne zna s koje strane dolazi. Ulazimo u nezgodno vrijeme i vrlo neugodno vrijeme i okolnosti Europe jer je pozicija Europe ono što bismo morali prosuđivati ako hoćete da dalje ne prosuđujem budućnost Hrvatske jer je budućnost Hrvatske u vlasti Bruxellesa. Prema tome, budućnost inflacije nam tek nadolazi kada se sav ovaj novac stavi u promet jer su sve države članice Europske unije dobile ogromne milijarde tih takozvanih tiskanih eura.  

U bivšoj državi smo imali inflatorno financiranje života, kao što danas pokušava činiti Europa. Ono što se dogodilo u Jugoslaviji s inflatornim financiranjem – da je inflacija ipak kroz to inflatorno financiranje preraspodijeljena na sve, a posebno na siromašne, u tom svemu su samo bogati bili sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Prema tome ta inflacija koja će nam tek doći bit će nezapamćena, a na tu inflaciju mi nećemo kao subjekt kulture utjecati ama baš ni jednog milimetra. Prema tome – pitanje je u što ulazimo i da li je narod ovoga prostora kao subjekt kulture informiran o tome u što ga ova politička vlast uvodi osim u sve dublji glib koji se zove dužnička doktrina.“

O poskupljenju energenata

„Poskupljenje energenata je zakonita posljedica svega toga, jer novaca ima puno više u prometu nego što imamo vrijednosti roba i usluga. Prema tome ove cijene plina i energenata nisu slučajne jer je čak i plin postao roba koja ide na burzu, a burza je mjesto gdje vlada princip spekulacije i psihološki rumor je iznjedrio tu visoku cijenu. Ta situacija na europskim i svjetskim burzama je bila zapravo s potporom sukoba odnosa zapada i Rusije.

Sve je u prometu. Sve što se može prodati, prodaje se.“

O sukobu između Rusije i Ukrajine

„Javnost ove stvarnosti mora znati da nisu sporni odnosi između Rusije i Ukrajine, nego između zapada i Rusije, tako moramo postaviti stvar jer je zapadna ekspanzija putem vojno-političke organizacije NATO-a zapravo izazvala taj sukob i ja bih htio da javnost zna da se ne radi o sporu između Ukrajine i Rusije, već između zapada i Rusije, prema tome ovdje se radi o jednom dubljem problemu koji ova stvarnost mora razumjeti kako nas ne bi netko upleo u te odnose i da Hrvatska bude kolateralna žrtva toga sukoba, a to ovoj stvarnosti nije potrebno.

S obzirom da je Hrvatska izabrala stranu zapada, znači ona je automatski protiv Rusije, svako naoružavanje Hrvatske, pa i Europe, pa i članica koje nisu u NATO paktu od strane NATO pakta, izaziva Rusiju da reagira u zaštitu zone sigurnosti. Ja nemam niti jednu lijepu riječ za putinizam kao staljinizam, za imperijalizam još i manje. Prema tome, ovog puta moramo vidjeti koliko su problem oni koji izazivaju taj sukob i oni koji reagiraju na taj sukob. Moramo promatrati pozicioniranje Europe između ultimativne ekspanzije američkog imperijalizma i reakcije putinizma kao staljinizma.

Ako zapad smatra da je Rusija najunosnija nekretnina koju treba ostvariti svim sredstvima, onda je ovo što čini zapad prema Rusiji – izazivanje da se Rusija uvede u sukob s Ukrajinom kako bi zapravo Rusi podnijeli odgovornost za stanje u Europi i svijetu, a ne oni koji izazivaju taj sukob. Zapad je taj koji izaziva ovaj sukob s Rusijom. Ono što zapadnoj Europi nije uspjelo da osvoji Europu  tenkovima, to sada zapadnoj Europi uspijeva da osvaja sve one zemlje koje su se zapravo odvojile od bivšeg Sovjetskog saveza i nalaze se u okruženju s Rusijom.“

O nagradi od 500.000 kuna od Mađarske centralne banke guverneru Borisu Vujčiću

„Što se tiče nagrade od 500.000 kuna koju je naš guverner Boris Vujčić dobio od Mađarske centralne banke, ta je nagrada niska s obzirom na ono što je naš guverner napravio za Mađarsku, odnosno za njihovu OTP banku. Ona je postala treća banka u Hrvatskoj i to na način koji ću ja ovdje prešutjeti jer znam kako je došla do Istarske banke, Dalmatsinske banke, Sisačke banke itd…To im je sve omogućila Hrvatska narodna banka. Prema tome guverner je dobio vrlo malu nagradu u odnosu na profit koji OTP banka ostvaruje na našem tržištu. Nažalost, s obzirom da sam bio sudski vještak u nekoliko slučajeva povezanih s tim, ne smijem više govoriti. Ostalo je na DORH-u.“

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp