Justin Trudeau pozvao se na Zakon o izvanrednim situacijama kako bi mogao nesmetano rastjerati kamiondžije

Justin Trudeau pozvao se na Zakon o izvanrednim situacijama kako bi mogao nesmetano rastjerati kamiondžije

Premijer Justin izgleda je izgubio strpljenje i sada je spreman na sve kako bi prekinuo prosvjede kamiondžija. Pozivajući se na rijetko korištene posebne ovlasti koje se koriste u izvanrednim situacijama, izjavio je: “Savezna vlada pozvala se na Zakon o izvanrednim situacijama kako bi dopunila pokrajinske i teritorijalne kapacitete za rješavanje blokada i okupacija. Blokade škode našem gospodarstvu i ugrožavaju javnu sigurnost. Ne možemo i nećemo dozvoliti nastavak protuzakonitih i opasnih aktivnosti.”

Podsjetimo, Zakon o izvanrednm situacijama  nasljednik je Zakona o ratnim mjerama, a Justin Trudeau pozvao se na taj Zakon kako bi ugušio prosvjede vozača kamiona u Kanadi koji „blokiraju granične prijelaze te su potpuno paralizirali pojedine dijelove glavnog grada“.

Trudeau je tome dodao: “Uvijek ćemo braniti prava Kanađana na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, ali ove blokade su nezakonite… vrijeme je da se ide kući – sada.” 

Zakon o izvanrednim situacijama inače saveznoj vladi omogućuje primjenu posebnih privremenih mjera kako bi se osigurala sigurnost u izvanrednoj situaciji. Ovaj Zakon dosad je primijenjen samo jednom, 1970. godine, kada ga je primijenio Trudeauov otac, premijer Pierre Trudeau, što znači da će ovo biti tek drugi put da se primjenjuje.

Premijeri pokrajina Alberta, Quebec, Manitoba i Saskatchewan usprotivili su se primjeni ovog zakona, govoreći da je on potpuno nepotreban i s opravdanim razlogom strahujući od još većeg socijalnog bunta.

Truedeau je izjavio kako će mjere biti “zemljopisno ograničene, ciljane samo na ona mjesta gdje je njihova primjena potrebna” i “vremenski ograničene”, a njihovu će primjenu morati odobriti i kanadski parlament koji isto tako ima i ovlast njihova opoziva.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp