Novak Đoković „pravo na slobodan izbor važnije je od bilo kojeg osvojenog trofeja“ – Intervju koji je podijelio svijet


Najbolji svjetski tenisač u ekskluzivnom intervjuu za BBC, progovorio je po prvi puta nakon deportacije iz Australije i svojim čvrstim i beskrupuloznim stavovima o tome da se nema namjeru cijepiti čak i pod cijenu toga da mora završiti karijeru, doslovno je podijelio svijet.

Novak Đoković prekinuo je svoju šutnju dugu mjesec dana, poslije pokušaja da se takmiči na Australian openu u siječnju i deportacije iz Australije, dao je ekskluzivni intervju za BBC.

Đoković je jasno rekao da nije antivakser jer nikome nikada nije branio njegovo pravo da se cijepi, ali da on osobno ne želi ni pod koju cijenu primiti cjepivo protiv Covid-19 – čak i ako to bude značilo da mora završiti svoju profesionalnu karijeru.

Upitan od strane novinara da li bi žrtvovao sudjelovanje na turnirima poput Wimbeldona ili Roland Garrosa zbog svog stava o necijepljenu, Đoković je odgovorio: “Da, to je apsolutno cijena koju sam spreman platiti”,


Novak je također nadodao “Nikada nisam bio protiv cijepljenja, jer sam se svojedobno cijepio kao dijete. Međutim, oduvijek podržavam pravo na slobodu izbora po pitanju toga što stavljate u svoje vlastito tijelo“. ,

Upitan zbog čega toliko jako odbij primiti cjepivo, Đoković je odgovorio: “Zato što su principi donošenja odluka o mom tijelu mnogo važniji nego bilo koja titula i bilo što drugo, jer se trudim da budem u skladu s vlasatim tijelom što je to više moguće”.

Đoković je rekao da je “oduvijek bio veliki sljedbenik težnji ka dobrom fizičkom i mentalnom stanju organizma, zdravlju, ishrani” i da je njegova odluka djelom ojačana pozitivnim uticanjem faktora kao što je pramena načina ishrane i spavanja na njegove sportske aktivnosti i uspeh“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp