Ustavni sud donio odluku da fakulteti nemaju pravo od studenata tražiti Covid potvrde

Ustavni sud donio odluku da fakulteti nemaju pravo od studenata tražiti Covid potvrde

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović održao je konferenciju za medije čija je tema bila ustavnost uvođenja COVID potvrda u javnom sektoru. Izvijestio je da je Ustavni sud ukinuo dio odluke stožera vezan za COVID potvrde na fakultetima i kada se ta odluka Suda objavi, fakulteti više neće moći tražiti COVID potvrde od studenata.

Nakon što je sredinom studenog Stožer uveo mjeru prema kojoj je za ulazak u javne i ustanove državnih službi obavezno predočiti COVID potvrdu, nekolicina fakulteta tu je obvezu propisala i za studente. Naime, u odluci Stožera pisalo je da COVID potvrde nisu obavezne za studente prilikom ulaska na fakultet, osim ako visoka učilišta odluče drugačije.

Šeparović je rekao da je ukinut dio odluke koji se odnosi na COVID potvrde za studente jer sud smatra da je on protuustavan.

„Stožer je propisao iznimke od primjene COVID potvrda. Iznimka se odnosi i na studente koji nisu morali pri ulasku na fakultet predočiti potvrde – osim ako drugačije ne odluči pojedino učilište. Međutim, daj dio smo ukinuli, smatramo da je to protuustavno. To nema veze s autonomijom Sveučilišta. Tu se radi o epidemiološkim mjerama koje se moraju primjenjivati na sve“, naglasio je Šeparović, prenosi HRT.

„Nakon što se naša odluka objavi, sveučilišta više neće moći tražiti od studenata da predočuju COVID potvrde, niti će moći tražiti da pojedini fakulteti na pojedinim sveučilištima odlučuju. Studenti su svi izuzeti od primjene odluke stožera i tako će ostati“, zaključio je Šeparović, 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp