Od utorka u Italiji necijepljene osobe starije od 50 godina, gube pristup svojim radnim mjestima


Prema pravilima koja stupaju na snagu od utorka, 15. veljače, svi zaposlenici u javnom ili privatnom sektoru u dobi od 50 i više godina bit će obvezni pokazati dokaz o cijepljenju putem zdravstvene potvrde ‘zelene putovnice“ kako bi ušli na svoje radno mjesto.

Pojačana zelena putovnica, koja je već potrebna za pristup većini mjesta i usluga u Italiji, pokazuje da je vlasnik cijepljen ili oporavljen od Covida u posljednjih šest mjeseci.

Međutim, za svakoga u dobi od 50 i više godina potrebno je cijepljenje – ne samo oporavak – jer je Italija od početka siječnja naložila obavezno cijepljenje za ovu dobnu skupinu.

Zahtjev za cijepljenje, objavljen u vladinoj uredbi objavljenoj 7. siječnja, odnosi se na sve koji žive u Italiji u dobi od 50 ili više godina ili na sve koji do 15. lipnja trebaju navršiti 50 godina.

To uključuje strane državljane, slobodne radnike i one koji su nezaposleni.

Svatko u ovom dobnom razredu koji ostane necijepljen od 1. veljače ili koji nije primio dopunsku dozu unutar šest mjeseci nakon završetka primarnog ciklusa cjepiva, podliježe jednokratnoj kazni od 100 eura od talijanske agencije za naplatu poreza, Agenziadelleentrate-Riscossione.

Osim toga, promjena pravila od 15. veljače znači da svatko u ovoj dobnoj skupini koji ne može pokazati dokaz o cijepljenju pri ulasku na svoje radno mjesto može biti kažnjen ili suspendiran bez plaće.

Oni koji se zateknu na svom radnom mjestu bez propusnice za cjepivo suočavaju se s kaznom od 600 do 1500 eura, što se udvostručuje u slučaju ponovljene povrede. Poslodavci koji budu uhvaćeni da ne provode pravila podliježu kaznama od 400 do 1000 eura.

Za sve starije od 50 godina u Italiji potrebna je propusnica za cjepivo za pristup svom radnom mjestu od 15. veljače.

Cijepljenje je također postalo obvezno za sveučilišno osoblje i one koji rade u glazbenim, umjetničkim i plesnim akademijama prema dekretu od 7. siječnja. Oni koji rade u ovim zanimanjima trebat će i ”super zelenu propusnicu” za nastavak obavljanja poslova od 15. veljače.

Oni se pridružuju zdravstvenom osoblju, policiji, učiteljima i radnicima hitnih službi kao kategorijama radnika u Italiji koji podliježu mandatu cjepiva.

Svi ostali radnici u Italiji za sada mogu nastaviti koristiti ”osnovnu zelenu putovnicu”, koja se također može dobiti putem negativnog rezultata Covid testa, za odlazak na posao.

Stopa zaraze Covidom u Italiji sada opada, s 51.959 novih slučajeva i 191 smrtnim slučajem zabilježenim u nedjelju, u usporedbi sa 62.231 slučajem i 269 smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata, javlja novinska agencija Ansa.

U intervjuu za talijansku nacionalnu televiziju Rai u nedjelju, ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je da su znakovi pozitivni, ali je pozvao ljude u Italiji da nastave djelovati oprezno.

“Uvjet za starije od 50 godina ispravna je odluka koja nas stavlja u poziciju da s većim povjerenjem gledamo u nadolazeće mjesece”, rekao je Speranza.

“I dalje moramo inzistirati na cijepljenju – što više sušimo necijepljena područja, to je zemlja sigurnija”, dodao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp