Potpuni preokret – Austrijska Vlada najavila ukidanje svih epidemioloških mjera


Nakon izglasavanja zakona o obveznom cijepljenju koji nije urodio plodom jer se necijepljeni građani unatoč ogromnim novčanim kaznama nikako nisu htjeli cijepiti, austrijska vlada od 5. ožujka ove godine najavila je ukidanje svih epidemioloških mjera uključujući i obvezno cijepljenje.

Kao što je već bilo rečeno, prvo popuštanje bit će provedeno u prijelaznoj fazi do 5. ožujka – počet će ovaj tjedan. Od 19. veljače gotovo svi 2G zahtjevi bit će prebačeni na 3G (cijepljeni ili oporavljeni ili testirani) – to se odnosi na žičare, putovanja autobusom, izletničke brodove, fizičke usluge, sportske objekte, trgovačke i javne sajmove i događanja.

Od 5. ožujka necijepljenima će biti dopušten ulazak na sva područja koja su prije bila zabranjena – i to bez testa. U noćnom gastronomskom salonu možete čak i partijati – otvaranja zahvaćaju čak i diskoteke i klubove, potvrđeno je na konferenciji za novinare u srijedu.

“Nema više propisa o pristupu i zelenih putovnica unutar Austrije”, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni). “Izgledi nam pokazuju da pažljivo i namjerno, ali odlučno, malo po malo, vraćamo slobodu koju nam je virus oduzeo”, rekao je kancelar Karl Nehammer (ÖVP). “Moramo iskoristiti vrijeme koje sada imamo da promatramo razvoj pandemije.”

Na pitanje zašto je – suprotno preporuci vlastitih stručnjaka – došlo do otvorenja unatoč i dalje velikom broju slučajeva, Mückstein je rekao da je “relevantan broj” onaj na jedinicama intenzivne njege. Situacija je tamo stabilna, iako se na normalnim postajama lagano povećava. Ministar je dodao: “Ne mogu vam obećati da nam idućih mjeseci neće trebati strože mjere, virus nas je tome već naučio”

Zeznuto pitanje, na koje su posebno zemlje unaprijed vršile pritisak, bilo je trebaju li testovi na korona i dalje biti besplatni. Ovdje još nije izgovorena posljednja riječ. U svakom slučaju, testovi bi trebali ostati besplatni do kraja ožujka, rekao je Mückstein. Zatim će se ponovno.

Još uvijek nema odluke kako postupiti sa zakonom o obveznom cijepljenju. Komisija je “trenutno u formiranju” koja bi trebala početi s radom u narednim danima. Vlada tvrdi da sve ide po planu.

A kako to izgleda u saveznoj prijestolnici? Beč će zasad nastaviti ići svojim putem, dakle u Beču zasad sve ostaje po starom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp