Skandal u kanadskom parlamentu – Justin Trudeau proglasio židovsku parlamentarku nacistkinjom

Skandal u kanadskom parlamentu – Justin Trudeau proglasio židovsku parlamentarku nacistkinjom

Dok su oporbene stranke istraživale svoje formalno protivljenje Zakonu o izvanrednim situacijama liberalne vlade, rasprava u kanadskom parlamentu odjednom se okrenula u drugom smjeru jer je premijer Justin Trudeau neizravno povezao židovsku zastupnicu s nacističkim pristašama.

 Trudeauov komentar zastupnici konzervativaca Melissi Lantsman dan je tijekom njihove burne razmjene stavova u kojoj je ona usporedila njegovu “pozitivnu, optimističnu i punu nade viziju javnog života” iz 2015. godine s njegovim nedavnim negativnim komentarima upućenim pristašama konvoja kamiona.

„Članovi Konzervativne stranke mogu stajati uz ljude koji mašu svastikama, mogu stajati s ljudima koji mašu zastavom Konfederacije. Izabrat ćemo stati uz Kanađane koji zaslužuju da mogu doći do svojih radnih mjesta, da se mogu vratiti svojim životima“, odgovorio joj je Trudeau.

To je potaknulo predsjednika Donjeg doma Anthonyja Rotu da podsjeti sve zastupnike, uključujući premijera, “da koriste riječi koje nisu zapaljive u Domu”.

Lantsman se potom oglasila na društvenim mrežama kako bi osudila premijerove komentare, dok je istovremeno tražila ispriku.

„Mislim da bi premijer trebao dugo i dobro razmisliti o vlastitoj povijesti prije nego što izdvoji židovsku zastupnicu u parlamentu i lažno me optuži da ja stojim uz svastiku. Kakva sramotna izjava koja ne dolikuje bilo kome tko je na javnoj funkciji – duguje mi ispriku.“

Ured premijera odbio je ponuditi joj ispriku i umjesto toga uputio National Post na izjavu ministrice obitelji, djece i razvoja Karine Gould, koja sebe opisuje kao “ponosnu Židovku koja je potomak preživjelih iz holokausta”.

„Svi imamo odgovornost da svoje riječi koristimo razumno kao izabrani dužnosnici“, napisala je na Twitteru.

Trudeauovi komentari uslijedili su dok se liberali bore da dobiju potporu oporbenih stranaka za nastavak Zakona o izvanrednim situacijama kako bi se okončali konvoji kamiona u Ottawi.

Konzervativci i Bloc Quebecois potvrdili su u srijedu da će glasati protiv, dok je Nova demokratska stranka rekla da je spremna nevoljko ga podržati. Čelnik NDP-a Jagmeet Singh naglasio je kako će njegova stranka povući njihovu potporu ako bude potrebno.

Izvor: National Post

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp