Ivan Vilibor Sinčić – Dugoročne posljedice testiranja mogle bi biti stravične


Kada pričamo o zaštiti radnika od kancerogena, trebamo svakako spomenuti etilen oksid. Samo prošle godine Ministarstvo poljoprivrede je povuklo 80 proizvoda u Hrvatskoj. Iz preventivnih razloga, bez da je bilo dokazano da radi štetu.

Međutim, taj standard ne vrijedi kada se radi o brisevima za testove. Ako test učinite samo jednom, vjerojatno nećete imati nikakvih problema. Međutim, ako to radite svaki dan ili svakih nekoliko dana, a sada već i godinama, pitanje je kakve će to posljedice imati za radnike koji ne mogu do svojih radnih mjesta bez testa ili za djecu koja se testiraju.

Mi zapravo ne znamo što će se dogodit i kakve će biti posljedice svega toga, jer istraživanja nema. Etilen oksid je registriran kod Europske agencije za kemikalije pod brojem 75218 i smatra se toksičnim, kancerogenim i mutagenim. Prema tome, zašto ovi standardi predostrožnosti nisu iskorišteni i u ovom slučaju, budući da se kemikalija koristi za sterilizaciju u velikom broju slučajeva? Pitanje postavljam agencijama i vladama – niste li zabrinuti zbog ovoga što se događa?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp