Bill Gates – Virus je odradio bolji posao od cjepiva i zato se trebamo na vrijeme pripremiti za sljedeću pandemiju

Bill Gates – Virus je odradio bolji posao od cjepiva i zato se trebamo na vrijeme pripremiti za sljedeću pandemiju

Ako je vjerovati najnovijim znanstvenim podacima iz cijelog svijeta, oni pokazuju da su najgore posljedice pandemije COVID-19 sada iza nas, s obzirom na to da je veliki dio svjetske populacije razvio određenu razinu imuniteta, otkako se virus pojavio prije više od dvije godine, a težina same bolesti se uz trenutnu varijantu omikrona također smanjila. Nevjerojatno, ali istinito, i Bill Gates priznao je kako je virus odradio bolji posao od cjepiva u doprinošenju izgradnje imuniteta na globalnoj razini.

Koliko je to njemu drago, to je drugo pitanje, ali je jednostavno tako i to se mora priznati. Zato Bill, najavljujući neizbježnu sljedeću pandemiju – želi da svijet na nju bude na vrijeme spreman i da već sada počne ulagati u razvoj cjepiva. No, ovdje se moramo upitati – zašto i zbog čega ako svaki virus zna odraditi posao sam za sebe? Možda zbog toga kako bi sljedeći put neko cjepivo odradilo bolji posao od virusa?

Američki milijarder i supredsjedatelj Zaklade Bill & Melinda Gates, Bill Gates sudjelovao je na godišnjoj njemačkoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu na kojoj je u petak izjavio da se rizik od ozbiljne bolesti od novog koronavirusa dramatično smanjio od 2020. godine, ali da će nova pandemija u budućnosti biti neizbježna. Gates smatra da bi novu pandemiju mogao uzrokovati patogen koji ne pripada obitelji koronavirusa. Međutim, istaknuo je da bi, ako se već sad ulaže u rješavanje tog problema, napredak u medicinskoj tehnologiji trebao omogućiti svijetu da se učinkovitije bori protiv te buduće, po njemu – neizbježne pandemije.

„Imat ćemo još jednu pandemiju. Sljedeći put bit će to drugačiji patogen“, rekao je Gates.

No, prema Gatesu, trenutačno smanjena ozbiljnost bolesti posljedica je samog virusa, koji stvara imunitet kod ljudi i koji je “odradio bolji posao cirkulacije među svjetskom populacijom, nego što to činimo s cjepivima”.

„Rizik od teške bolesti, koja je uglavnom povezana sa starijim osobama, pretilošću ili dijabetesom, sad je dramatično smanjena zbog te izloženosti infekciji“, objasnio je.

Dakle, Gates je priznao kako je sam virus odradio bolji posao od cjepiva što se tiče stvaranja imuniteta kod ljudi. Osnivač Microsofta i filantrop rekao je da je sad “prekasno” da se postigne cilj Svjetske zdravstvene organizacije o cijepljenju 70 posto svjetske populacije do sredine ove godine, s obzirom na to da je trenutno u svijetu jednom dozom cijepljeno tek 61,9 posto svjetske populacije.

Upravo bi zbog toga po njemu svijet trebao brže razvijati i distribuirati cjepiva u budućnosti, ističe Gates, a države bi trebale već sada ulagati svoja sredstva u pripremu tih cjepiva.

„Sljedeći put bismo to trebali pokušati napraviti, umjesto u dvije godine, u otprilike šest mjeseci“, naglasio je, dodajući da će to omogućiti standardizirane platforme, poput tehnologije glasničke RNK (mRNK).

„Cijena spremnosti za sljedeću pandemiju nije tako velika. To nije poput klimatskih promjena. Ako smo racionalni, sljedeći put ćemo se raniji uhvatiti u koštac s tim“, kaže Gates.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da je pretpostavka da će varijanta omikron označiti kraj najakutnije faze pandemije, zapravo opasna. Krajem prošlog mjeseca, zdravstvena agencija UN-a okarakterizirala je globalne uvjete prikladnima za nastanak daljnjih varijanti novog koronavirusa.

Prema CNBC-u, Zaklada Billa i Melinde Gates udružila se s Wellcome Trustom u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi osigurala 300 milijuna dolara Koaliciji za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI), koja je pomogla u razvoju programa isporuke cjepiva Covax u zemljama s niskim i srednjim prihodima. CEPI se navodno nada financiranju 3,5 milijardi dolara kako bi se vrijeme potrebno za proizvodnju novog cjepiva smanjilo na 100 dana.

Izvor: CNBC

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp