Rumunjski europarlamentarac oštro napao Ursulu von der Leyen, rekavši kako zajedno s farmacijom želi ljudima oduzeti sva njihova prava


Zastupnik Europskog parlamenta Cristian Terheș, oštro je osudio Ursulu von der Leyen zbog sklapanja skrivenih poslova s ​​Big farma-om, uz istovremeno uklanjanje sve transparentnosti iz europske javnosti, napomenuvši da smo mi svi postali samo objekti u rukama tih ljudi, koji nam svojim komercijalnim ugovorima iza naših leđa, oduzimaju sva temeljna ljudska prava, i to je nedopustivo.

„Moje pitanje svima vama. Ne samo novinarima već i ljudima koji nas gledaju i koji će nas gledati. Da li je ovo Europa koju želimo? Da li predsjednica Europske komisije, koja nije izabrana od strane naroda, ima prava osobno pregovarati sa šefovima privatnih farmaceutskih kompanija?

To utječe na naša osnovna, fundamentalna prava kao što su moje kolege već ranije rekle. Mi moramo zakonom i ugovorom Europske Unije biti ovlašteni da imamo pristup svim tim dokumentima.

Predsjednica Europske komisije bi trebala biti prva koja će nam otkriti te informacije, nama kao članovima parlamenta, vama kao medijima i svima ostalima koji žive u Europskoj Uniji, jer svi mi smo pogođeni njenim odlukama.

No to se nije dogodilo i zato želim iskoristiti ovu priliku da zahvalim europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O“Reilly, jer se nije zaustavila već je doista radila svoj posao. Vršili su pritisak na nju prijetili joj, i to znam osobno koliko se stvari ovdje u parlamentu događalo iza zatvorene zavjese. A sve sa ciljem da prestane spominjati ove izvještaje u svojim aktivnostima i ne spominje javnosti nikakve ugovore i poslove iza leđa.

No, ona nije stala. Radila je ono za što je plaćena i zadužena. I tako smo saznali za lošu administraciju. Ali to nije dovoljno. Sjećate li se prije nekoliko mjeseci slične presskonferencije? Pokazati ću vam ugovore onako kako su bili puštani u javnost, nakon što su farmaceutske kompanije prihvatile da budu puštene na ovaj način. 

I sada ću vam pokazati neke od njihovih stranica. Ovo je recimo ugovor s Modernom, primjera radi, onaj s Pfizerom je još gori. Ovdje barem možete vidjeti broj stranice. U Pfizerovu ugovoru puštenom u javnost, ne možete vidjeti čak niti broj stranice.

Stoga, pitam sve vas, da li je ovo transparentnost? Da li se vi kao novinari ili vi kao narod, osjećate sigurno kada šefica Europske komisije osobno pregovara s direktorom privatne kompanije, javne kompanije ili bilo koje druge, obje imaju dionice.

No, tu se ipak radi o jednoj kompaniji, a ne o Vladi ili državi. Mi smo postali samo objekti ovih ljudi. Lišili su nas naših prava, jer imaju komercijalne dogovore. I to je neprihvatljivo.“

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp