Maltretiranju se i dalje ne nazire kraj – Alemka Markotić najavila dolazak novih cjepiva na jesen

Maltretiranju se i dalje ne nazire kraj – Alemka Markotić najavila dolazak novih cjepiva na jesen

Članica nacionalnog stožera civilne zaštite Alemka Markotić, jučer je u HTV-ovom središnjem Dnevniku navela da bi nove generacije cjepiva mogle biti spremne na jesen. A uz nova cjepiva već po dobrom starom običaju idu i novi virusni sojevi.

Markotić je rekla da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, puno bolja nego što je bila jer broj inficiranih snažno pada.

Napomenula je kako je iznimno važno da se u što većem broju moraju cijepiti osobe starije dobi, pa čak i iznad 55 godina, a svakako iznad 65, kao i oni s kroničnim bolestima, a oni koji su se već cijepili s dvije doze obavezno idu primiti booster dozu.

Na to se nadovezala kako je trenutno, unatoč velikom padu novozaraženih, ipak starijima od 65 godina najvažnije da se cijepe,

Navela je da su neka modificirana cjepiva u izradi.

„Moram biti iskrena da bismo željeli puno više vidjeti, puno možda propulzivnije djelovanje. Međutim, ta neka nova cjepiva koja se očekuju, nove generacije, negdje pred jesen bi mogla biti spremna“, dodala je.

Na pitanje „Možemo li očekivati o tome da bi jesen mogla biti bez mjera, s cijepljenjem rizičnih skupina, da idemo kao prema gripi“?

Svi se nadamo da bi i ova respiratorna bolest mogla doći u tu fazu da se ponaša kompletno sezonski i da onda, evo, imamo neki ritam cijepljenja kao i s gripom, u jesen, pred jesen“, rekla je Markotić.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp