Medvedev poručio Europi, da će plaćati 2000 eura za 1000 m3 plina, Biden se razljutio i šalje borbene avione i helikoptere na Baltik

Medvedev poručio Europi, da će plaćati 2000 eura za 1000 m3 plina, Biden se razljutio i šalje borbene avione i helikoptere na Baltik

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin priznao je jučer dvije (Donjeck i Lugansk) proruske regije na istoku Ukrajine i potom zapovijedio ruskoj vojsci da odmah tamo krene u “operaciju očuvanja mira”, što je izazvalo oštre osude Zapada i pojačalo sumnju javnosti da je rat na pomolu.

Putin je danas od gornjeg doma ruskog parlamenta zatražio odobrenje za slanje vojske izvan granica Rusije, a parlament mu je to izglasao u manje od sat vremena. Zapad je ogorčen. EU, NATO, SAD i UN istog su mišljenja – Putinova odluka kršenje je međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta.

Njemačka i Velika Britanija uvele su sankcije Rusiji, a plan sankcija objavila je i EU. Njemačka je oštro reagirala, kancelar Olaf Scohlz blokirao je projekt plinovoda Sjeverni Tok 2. Dmitri Medvedev, bivsi ruski Predsjednik , zaprijetio je da ce Europa zažaliti i plaćati 2000 eura za 1000 m3 plina. 

Američki predsjednik Joe Biden večeras je objavio niz teških sankcija Rusiji, pri čemu je Putinov jučerašnji potez nazvao “početkom invazije”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp