Bivši ministar gospodarstva Davor Štern u RTL-u Danas – sankcije Rusije dovele bi do nezapamćenog rasta cijene energenata

Bivši ministar gospodarstva Davor Štern u RTL-u Danas – sankcije Rusije dovele bi do nezapamćenog rasta cijene energenata

Na pitanje kako će moguća invazija Rusije na Ukrajinu djelovati kod nas, izjavio je:

“To ćemo vidjeti sutra ili prekosutra. Ja se još uvijek nadam i smatram da još uvijek postoji nada da se to riješi. Invazija je ulazak stranih trupa na teritorij druge države. Međutim, to je sada više pravno pitanje, geopolitičke naravi, ako su ovi proglasili samostalno, to onda više nije strani teritorij.

Što se tiče energetske krize, tu ovisi što će Europa i SAD napraviti prema Rusiji. Ako dođe do sankcija prema Rusiji, doći će do nezapamćenog poskupljenja energenata. Evo, danas je nafta došla skoro do 100 dolara iako ona nije za sada upitna. Za plin smo jučer imali izjavu gospodina Medvjedeva da može doći do 2000 eura za 1000 kubika”, dodao je.

O tome tko bi bio veći gubitnik, Europa ili Rusija, izjavio je: “Mislim da bi bio podjednak gubitak, s tim da ćemo mi više osjetiti jer smo u Europi. Prošle sankcije su naši proizvođači mandarina s Neretve osjetili ni krivi ni dužni. Na takvim stvarima se vidi rezultat sankcija.

Ako Europa i SAD odluče Rusiji uvesti sankcije u platnom prometu i sustavu, tu će biti velikih problema zato što će se tada postaviti pitanje toga da i ako Rusi budu puštali plin prema nama, kako ćemo ga mi platiti. Roba koja se ne plati se ne isporučuje. Mi sada polako izlazimo iz sezone grijanja, ja se još uvijek nadam da do toga neće doći. Hvala Bogu, imamo LNG koji nam može koristiti u ovom prijelaznom razdoblju”, poručio je gospodin Davor Štern.

“Europa ima LNG. Engleska dosta dobro stoji kroz svoja plinska polja i Sjevernom moru. Isto tako Norveška iako nije dio EU-a. Ostatak Europe dobiva LNG iz Amerike, Alžira, Južne Amerike tako da će se to snabdijevanje Europe minimalnim količinama plina nastaviti.

To će biti iznimno skup plin pa je pitanje kako će europsko gospodarstvo i industrija moći podnijeti tako visoke cijene plina koje se javljaju ne samo kao sredstva grijanja u kućanstvima, nego i za industriju i proizvodnju velikog dijela dobara kojima je osnovna sirovina plin”, zaključio je bivši ministar i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp