Klaus Schwab – Ono što ćemo ostvariti je fuzija fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta


Godine 2016. Klaus Schwab, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, ne krijući svoju fascinaciju digitalnim svijetom i povezivanjem fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta, u jednom je intervjuu izjavio:

„Kada govorimo o čipovima koji će se ugrađivati u ljude, to će se svakako dogoditi u idućih deset godina. Za početak ćemo ih implantirati u odjeću. Tada bismo mogli zamisliti da ćemo ih usaditi u mozak ili u kožu i na kraju će možda biti moguća izravna komunikacija između čovjekova mozga i digitalnog svijeta.

Ono što ćemo ostvariti je svojevrsna fuzija fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta. Imat ćemo personalizirane botove, a Zuckerberg je najavio kako će imati robota za batlera koji će mu biti na raspolaganju. Robot će biti sluga koja uz umjetnu inteligenciju uči i on nije samo pomoćnik za fizički posao nego zaista može biti i vaš intelektualni partner.“

Transhumanisti poput Schwaba čvrsto su uvjereni u dobrobit transhumanizma i svega onog što ima doći s njim.  Nove tehnologije donose nam brojne beneficije, ali mogu donijeti i brojne opasnosti, ovisno o tome u čijim su rukama, to nam je svima jasno. Prva uporaba pojma transhumanizam datira iz 1957. godine, a suvremeno značenje toga pojma poprimilo je svoj sadašnji oblik osamdesetih godina prošloga stoljeća formiranjem transhumanističkog pokreta u SAD-u. 

Ima ljudi koji na transhumanistički pokret gledaju pomalo idealistički, kao na nešto revolucionarno, ali ima i podosta kritičara istog, zbog svih prijetnji za cjelokupno čovječanstvo ako se kojim slučajem suvremena tehnologija nađe u krivim rukama. 

No, jedno je sigurno, suvremena će tehnologija korjenito promijeniti ovaj svijet. Dapače, ona to već i čini.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp