Poznati svjetski medijski portal Hollywood Unlocked plasirao lažnu vijest da je Kraljica Elizabeth mrtva


U utorak su iz Bakingemske palače priopčili da je kraljica Elizabeta, koja je prethodno bila pozitivna na COVID-19, otkazala planirane angažmane jer je osjećala blage simptome koronavirusa.

Dayo Okewale, šef osoblja bakingemske palače, odbacio je šokantnu tvrdnju portala Hollywood Unlocked da je kraljica Elizabeta II mrtva, klasificirajući ju kao „lažnu“.

Njegova izjava uslijedila je nakon nepotkrepljenih tvrdnji Hollywood Unlocked-a, koji je ranije izvijestio sljedeću vijest „sa našim najvećim žaljenjem vas obavještavamo da je britanska kraljica Elizabeta umrla“. Poznati portal zatim je otišao korak dalje pozvajući se na „izvore bliske kraljevskoj obitelji“, koji su „isključivo“ obavijestili Hollywood Unlocked o tome da je kraljica „preminula“.

Prema njihovim „izvorima“, ona je „trebala prisustvovati vjenčanju urednika britanskog Voguea Edwarda Enninfula, ali je pronađena mrtva“.

Velika većina čitatelja Hollywood Unlocked-a, nakon pročitane vijesti, krenuli su s objavljivanjem šaljivih i sarkastičnih twitova,  sugerirajući da će portal „uskoro biti tužen“.

Osnivač i izvršni direktor portala Jason Lee na svom je twiter profile reagirao s tvrdnjom “da njegov portal nikada ne „objavljuje laži“; i da on „uvijek“ stoji iza svojih izvora informacija”.

Svemu tome je prethodila Bakingemska palača koja je u utorak u priopčenju za javnost navela da je kraljica otkazala planirane angažmane jer ima blage simptome korona virusa nalik prehladi. Zbog toga je odlučila da danas ne poduzima svoje planirane virtuelne angažmane, već će u krugu palace nastaviti sa lakšim dužnostima.

Izveštaj Hollywood Unlocked-a o kraljičinoj navodnoj smrti, najnoviji je u nizu koji su se pojavili na Twiteru i WhatsApp grupama u posljednjih nekoliko godina.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp