Predsjednik Joe Biden iz Bijele kuće: Tko je, za ime Božje, Putin da proglašava nove države na tuđem teritoriju

Predsjednik Joe Biden iz Bijele kuće: Tko je, za ime Božje, Putin da proglašava nove države na tuđem teritoriju

Američki predsjednik Joe Biden opisao je u utorak zbivanja u tijeku u Ukrajini kao “početak ruske invazije Ukrajine” i predstavio oštre sankcije kojima kažnjava takav postupak Rusije.

“Kao odgovor počinjem nametati sankcije koje idu mnogo dalje od koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri primijenili 2014. godine . Ako će Rusija ići dalje s invazijom mi smo spremni ići dalje sa sankcijama”, rekao je Biden u svom obraćanju iz Bijele kuće.

Najavio je prvu “rundu sankcija“ koja obuhvaća rusku banku VEB te vojnu banku te suvereni dug Rusije.

To znači da prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu”, izjavio je u Bijeloj kući te dodao – „Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima”.

“Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli.”

“Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 neće ići dalje.”

Bidenov opis ruske invazije Ukrajine odmah povećava oštrinu sankcija kojima će kazniti Moskvu, objavila je britanska novinska kuća Reuters. Podsjeća da su američki predsjednik i njegovi visoki dužnosnici obećali oštre ekonomske posljedice Moskvi ako ruski vojnici kroče u Ukrajinu, uključivo sankcije članovima najužeg Putinova kruga te financijskim institucijama.

U slučaju velike agresije Putina na Ukrajinu, SAD bi primijenile najteže sankcije Rusiji.

„Dvije ukrajinske pokrajine Putin je “bizarno” priznao kao neovisne države i izdvojio ih iz sastava Ukrajine“ obratio se iz Bijele kuće predsjednik Biden.

Također je  najavio da je odobrio raspoređivanje dodatnih snaga i opreme u baltičke zemlje. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp