Radnica FilIijale PIO U Bačkoj Palanci optužena za podizanje mirovina pokojnih osoba

Radnica FilIijale PIO U Bačkoj Palanci optužena za podizanje mirovina pokojnih osoba

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) uhitili su V. M. službenicu u PIO fondu – Filijala Bačka Palanka osumnjičenu za pronevjeru, odnosno jer je podizala mirovine preminulih osoba.

Sumnja se da je privedena V. M. pomoću šifri za pristup sustavu PIO fonda, vršila isplatu mirovina preminulih osoba i ljudi čija je mirovina prestala po drugom stupu. Osumnjičena je uplaćivala sredstva na račune koje je otvarala na ime rođaka i prijatelja, a zatim je taj novac podizala platnim karticama na bankomatima. 

Na taj je način V. M. prisvojila novac u iznosu 23.144.945 dinara. Osumnjičena je uz kaznenu prijavu privedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije priopćilo je da su uhićenju V. M. prethodile redovne i izvanredne kontrole rada.  

Kako je precizirano u priopćenju, nakon provedbe redovnih i izvanrednih kontrola rada otkrivene su pronevjere, poslije kojih je PIO fond podnio kaznenu prijavu protiv V. M..

Iz Ministarstva ističu da je PIO fond radio na prikupljanju dokumentacije i dopunama kaznene prijave te dodaju da je, po provođenju radno-pravnog postupka, uhićenoj V.M. uručen momentalni otkaz.  

U tijeku su postupci i za utvrđivanje eventualne odgovornosti drugih zaposlenih na poslovima koja su predmet ovog postupka te da će svi za koje se utvrdi bilo koji stupanj odgovornosti i propusta u radu biti adekvatno kažnjeni“, navedeno je u službenom izvješću.

Osumnjičena V. M. na sudu je izjavila sljedeće: „Da, podizala sam mirovine, ali ne od pokojnika. Dobro sam provjerila u biračkom spisku i ti umirovljenici su prošle godine glasovali na izborima. Novac ću im vratiti ako ponovno dođu na glasovanje“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp