Braća Kličko – Nemamo izbora, uzimamo oružje i odlazimo u rat, borit ćemo se!

Braća Kličko – Nemamo izbora, uzimamo oružje i odlazimo u rat, borit ćemo se!

Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji i sadašnji gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da će se zajedno sa svojim bratom Vladimirom Kličkom boriti u “krvavom ratu” koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu, javlja Reuters.

“Ovo je već sad krvavi rat. Nemam drugog izbora, moram to napraviti. Borit ću se”, izjavio je 50-godišnji Kličko koji je boksačku karijeru završio posljednjom borbom 2012. godine, kako bi samo dvije godine kasnije (2014. godine) postao gradonačelnik glavnog ukrajinskog grada Kijeva.

Vitalij Kličko je rekao da je Kijev ugrožen i da mu je sada glavni prioritet rad s policijskim i vojnim snagama te podrška građanima, uključujući isporuku struje, plina i vode. Dodao je i to da su i civili spremni braniti Kijev kao vojnici.

Već je 2014. godine Kličko bio jedna od istaknutijih figura u borbi protiv jačanja veza s Rusijom, a danas je uz svog brata Vladimira, također stanovnika boksačke Kuće slavnih, spreman oružjem braniti Ukrajinu od ruske invazije. Ruske su snage ušle u Kijev u kojem se trenutno vode borbe na ulicama. Situacija je vrlo napeta i neizvjesna. Ukrajinska vlast pozvala je ljude da ostanu u svojim domovima te da pripreme Molotovljeve koktele. Hrabra i borbena braća Kličko odlučno će stati u obranu svog naroda i slobode.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin služi se ratnom retorikom i jasno je dao do znanja da želi uništiti Ukrajinu i suverenost njenih građana. Njegove riječi prate projektili i tenkovi. Do nas su stigla razaranja i smrt. Borit ćemo se svom snagom za slobodu i demokraciju.”, poručio je Vitalij Kličko i pozvao ljude diljem svijeta da stanu na stranu Ukrajine.

„Apeliram na sve naše međunarodne partnere – obratite pozornost na ovu tragediju koja se događa u Ukrajini i ovaj besmisleni rat koji neće imati niti jednog pobjednika, već samo gubitnike. Želim vam reći da moramo ostati ujedinjeni protiv ove agresije, protiv ruske agresije. Nemojte dozvoliti da se to događa u Ukrajini, u Europi, pa tako ni u svijetu. Kada smo ujedinjeni, tada smo snažni. Podržite Ukrajinu. Hvala vam!“, izjavio je Vitalij Kličko u svom pozivu svijetu da podrži Ukrajinu u ovim teškim trenucima, dok se zajedno s bratom Vladimirom koji je stajao uz njega, obraćao svjetskoj javnosti.  

Prava je istina da u svakom ratu svi gube i da ratovi nemaju baš nikakvog smisla. Oni su baš to – besmisleni i potaknuti zlim silama koje vladaju bezumnim i bezdušnim ljudima. Mi u Hrvatskoj, nažalost, to jako dobro znamo. Neka stanu svi ratovi. I neka bude mir u cijelome svijetu. Ratovi nikome ne trebaju osim onima koji žele na ovaj ili onaj način profitirati, što je krajnje sramotno, jer se oni koji ih pokreću – igraju ljudskim životima.

Izvor: Reuters, The Guardian

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp