Naš stručnjak za IT sigurnost: ‘Teško da itko može naštetiti ruskim hakerima. Oni imaju nekoliko načina obrane’

Naš stručnjak za IT sigurnost: ‘Teško da itko može naštetiti ruskim hakerima. Oni imaju nekoliko načina obrane’

Onesposobili smo opskrbu goriva u vlasništvu tvrtke koja nudi telekomunikacijske usluge ruskim državljanima, objavila je grupa Anonymous.

Oni su presreli rusku vojnu komunikaciju te srušili rusko Ministarstvo obrane i ostale medijske portale koji šire dezinformacije.

„To što su Anonymousi srušili neku propagandnu stranicu na pola sata, Rusiji ne znači ama baš ništa. S napadom na vojne sustave drugačija je priča, no i tu ne vjerujem da Rusi nisu bili spremni na to“ izjavio je naš stručnjak za informacijsku sigurnost te dodao kako je svaki hakerski napad na Rusiju u ovom trenutku pucanje u prazno: “Rusi su već zaštitili ono što su mislili zaštititi. Da sam ja u ruskoj vladi, prva pomisao bi mi bila kako se obraniti od cyber napada, jer znam da će cijeli svijet imati oči uperene u mene.”

 

„Rusi su mogli ovdje imati dva načina za obranu. Prvi je da podmeću lažne ili nevažne informacije hakerima gdje ih oni lako mogu uhvatiti kao mamac ili da imaju posebni privatni kanal koji nije povezan s nikakvim vladinim serverom“ – pojasnio je naš stručnjak te dodao kako većina u ovoj teškoj situaciji, pokušava na ovom sukobu povećati svoj ugled.

„Mogu ih eventualno usporiti. Rusi će i dalje nastaviti gdje su stali. Svatko ozbiljan poput jedne Rusije s ponajboljim svjetskim hakerima zna da je danas sve bazirano na serverima i oblaku i premda je to najbrži oblik komunikacije, netko od Rusa je morao misliti o najgorem“, završio je analizu naš stručnjak za IT sigurnost. 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp