Procjepljivanje se i dalje nastavlja – Dvoje novih cjepiva protiv Covid-19 stižu na tržište

Procjepljivanje se i dalje nastavlja – Dvoje novih cjepiva protiv Covid-19 stižu na tržište

Još jedno cjepivo protiv Covid-19  moglo bi izaći na tržište. Naime, proizvođači lijekova Sanofi i GalaxoSmithKline, izjavili su da se njihovo cjepivo pokazalo kao 100% efikasnim protiv teških bolesti i hospitalizacije.

Kako kažu, efikasne su obje doze a također bi mogao biti i Booster, osobito za ljude kmoji su primili Pfizer ili Modernu. Oba proizvođača su već godinama poznata po proizvodnji cjepiva protiv gripe.

Proizvođači lijekova Sanofi i GlaxoSmith Kline, svečano su objavili izlazak svojih cjepiva protiv Covid-19, na bazi proteina koja pokazuje obećavajuće rezultate a usput se lako proizvodi i skladišti.

Rezultati pokazuju 100% efikasnost protiv Covida i hospitalizacije. Doktor za infektivne bolesti Oniema Ogbuaga radi na drugoj fazi istraživanja na Yale-u, za Sanofi cjepivo na pokusnim zamorcima (ljudima) koji za sada kako kaže razvijaju imunološki odgovor.

„Za ljude koji su primili primarnu seriju, dakle, ne govorimo o boosterima već o primarnoj seriji (prva i druga doza), izmjereni nivoi antitijela su premašili nivo mRNA pfizerova i modernina cjepiva“. Rekao je Ogbuaga.

Jeff Weston je sudjelovao u tom istraživanju na Yale-u i rekao je sljedeće. „Zapravo nisam imao nikakvu reakciju na injekciju, vjerojatno je u pitanju mala doza“.

Dr. Ogbuaga kaže da je Sanofi booster doza, nakon pfizerovih i moderninih injekcija povećao zaštitu od 18 do 30 puta, povećanjem nivoa antitijela. On ističe da su  istraživanja za Sanofi rađena u još opasnijem vremenu za vrijeme smrtonosnog Delta vala.

“Neka od mRNK cjepiva I razvoj cjepiva koji su se dogodili prije Delta vala, tako da ovo čak I dobro funkcionira usprkos tome što ima neke od prenosivih varijanti”.

Stručnjaci tvrde da je cjepivo kao za proizvodnju i da ne zahtjeva hladno skladištenje što olakšava njegovu distribuciju širom svijeta. Sudionici ispitivanja kažu da su rado pomogli na mnogo načina.

„Osjećao sam se osnaženim da kao rezultat pandemije i nije se činilo kao da možemo mnogo toga napraviti, tako da mislim da nas je ovo zapravo osnažilo da budemo aktivniji i da napravimo nešto kako bi pomogli u razvoju“

I dr. Aguado, koji tvrdi da je razlog izdavanja ovog cjepiva za kasnije odobrenje od drugih, taj što su zaista morali prilagoditi doze zbog efektivnosti i za sada se čini da je bilo vrijedno toga.

Kompanija sada namjerava podnijeti cjepivo na odobrenje regulatornim vlastima u Europi i SAD-u.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp