Nakon Putinove prijetnje nuklearnim oružjem, svjetski mediji špekuliraju da je Pentagon proglasio drugi stupanj po jačini nuklearne pripravnosti

Nakon Putinove prijetnje nuklearnim oružjem, svjetski mediji špekuliraju da je Pentagon proglasio drugi stupanj po jačini nuklearne pripravnosti

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zapovijedio ruskoj vojsci da svoje snage stavi u stanje najviše pripravnosti za nuklearno odvraćanje, u medijima se špekuliralo da je Pentagon također proglasio DEFCON 2, što bi značilo samo korak od nuklearnog rata.

No, takve informacije nisu službeno potvrđene jer američki dužnosnici iz sigurnosnih razloga nikada javno ne iznose na kojem stupnju opasnosti se zemlja nalazi nego je to procjena vojnih analitičara povezanih s američkom vojskom. DEFCON 2 je dosad bio proglašen svega dva puta, tijekom Kubanske krize 1962. godine i Zaljevskog rata 1991.godine.

Jučer je ta razina opasnosti snižena, pa je sada DEFCON 3, što označava povećanje snage vojne pripravnosti iznad normalne. I DEFCON 3 je dosad bio proglašen svega nekoliko puta.

DEFCON (Defense Ready Condition) je sustav koji Pentagon koristi za označavanje razine prijetnji od nuklearnog rata s kojima se suočava SAD, a to zatim određuje spremnost za potencijalni odgovor. Postoji pet razina, od DEFCON 1 do DEFCON 5.

DEFCON 5 je najniže stanje pripravnosti, dok je DEFCON 1 maksimalna pripravnost, što znači da nuklearni rat počinje ili je već počeo.

Prvi put je DEFCON 2 proglašen 24. listopada 1962. godine te je ta razina opasnosti trajala do 15. studenoga 1962. godine.

Drugi put je DEFCON 2 proglašen 15. siječnja 1991. godine na početku operacije Pustinjska oluja u Iraku. DEFCON 3 je prvi put proglašen tijekom Jomkipurskog ili Listopadskog rata u kojem je sudjelovala koalicija arapskih država predvođena Egiptom i Sirijom protiv Izraela od 6. do 25. listopada 1973. godine.

DEFCON 3 bio je proglašen tijekom terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine i ta je razina uzbunjivanja trajala do 14. rujna 2001. godine.

Rusija također ima svoju verziju DEFCON-a, ali je nepoznat način stupnjevanja opasnosti. 

Dmitri Alperovitch, osnivač The Alperovitch Institute for Cybersecurity Studies na Sveučilištu Johns Hopkins i bivši glavni tehnološki direktor grupe za kibernetičku sigurnost CrowdStrike, na Twitteru je objavio da Rusija ima četiri razine uzbunjivanja od nuklearnog rata. “Putin je danas naredio povišenu razinu. Zabrinjavajuće. Ali, još nije razlog za paniku”, objavio je Alperovitch prekjučer na Twitteru.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp