Zoran Milanović – Protivim se proširenju NATO-a na Ukrajinu


Predsjednik Republike Zoran Milanović u svom izlaganju novinarima iskazao je svoje protivljenje širenju NATO-a na Ukrajinu, smatrajući to pogibeljnim za hrvatske interese. Evo što je između ostalog izjavio novinarima:

„Ovdje je zlatno pravilo aktivna obrana. Mi nismo ekspanzivna posuda, mi smo obrambeni savez. Hrvatska je imala svoje razloge zašto je ušla u NATO, nakon što su je šutali 20 godina. To nije Rusija, ali razumijem da su neke države ušle zbog straha od Rusije.

S tom Rusijom na vratu (op. a. misli se na države istočne Europe članice Europske unije) zadnjih 30 godina prosperirali su kao u zadnjih 300 godina. I sad tenziju treba malo smiriti.  Kažu da je napad najbolja obrana. Možda u nogometu, ali ovo je košarka. Govorim o širenju NATO-a, to je napad, figurativni napad. Dok sam Predsjednik Hrvatske, bit ću protiv toga da se NATO širi i na Ukrajinu. Treba li se i Hrvatska vratiti na pozicije prije 1997. godine? Po vama se NATO treba širiti na Ukrajinu. Ok, sretno s tim. Mislim da ne smije i da onaj tko to zagovara, radi protiv interesa hrvatskog naroda i hrvatske Republike. Nemojte zaboraviti da smo mi u NATO-u i to obvezuje. Sutra će netko doći s odlukom – idete i vi tamo.

Nemojte me uspoređivati s Putinom, to su vrlo jeftine i prizemne fore. Putin je Putin, Hitler je Hitler, München je München, to nema veze jedno s drugim. Putin je i stariji čovjek, otići će sutra. Rusija neće otići, ista zemlja, ista tradicija, ista povijest, ista neuroza, isti strah od Zapada i kao prije 100 godina. To ostaje isto.

Prema tome, s tim štosovima da Hrvatsku treba vratiti na 1997. godinu, tko je to rekao, ili da Latviju treba vratiti… Tu smo gdje jesmo, to su naši saveznici (op.a. misli se na sve članice NATO saveza).

Ali u jednom trenutku treba reći – dosta, gdje je kraj NATO-a. Širenjem NATO-a se preuzimaju obveze, hoćete li Vi poslati Vaše dijete u Ukrajinu? (obraćajući se novinaru)

Kako znate da prekosutra to neće biti mogućnost. Kada jednom preuzmete obvezu, nema natrag. Kada dignete kredit, ne možete plakati zašto ste ga digli.

To su jako ozbiljne i opasne stvari.

Dakle, NATO je došao dovoljno na Istok, dosta je. Cijeli svoj prokleti život u karijeri gledam to. Dosta je. To vam govore svi, pobogu. Zapovjednik njemačke mornarice je odstupio prije dva tjedna, zato što je rekao ono što svi govore. To su potpune istine.

Na nekakvom skupu je rekao da se treba pokazati više poštovanja (op.a. misli se na Rusiju).

Novinar: „Vi ćete sada biti heroj u moskovskom tisku.“

Milanović: „Razlika je u tome što ja nemam nikakve kontakte s Moskvom, puno manje nego s Washingtonom. Ono što ja govorim, govorim temeljem iskustva kao hrvatski Predsjednik, ne litvanski, ne američki. Dakle naša mala puška i naš mali takuin.

Možemo mi biti i globalni heroji i poginuti ondje. U NATO se ulazi po političkim kriterijima. Samo da kažem još jednu stvar. Novinarstvo je novinarstvo i ne možemo se zezati s donjim dijelom leđa, ovo su vrlo ozbiljne stvari.

Sutra će ući netko drugi u NATO, Crna Gora je u NATO-u, pa se promijenila vlast, to su vrlo delikatne stvari…

Dakle, ja kad nekog primam u obitelj, bez obzira što djeca imaju pravo izbora, kad nekog primaš u obitelj, želiš znati tko je to. Bosna i Hercegovina u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna, dakle u funkcionalnom smislu i, trebala bi ući u NATO?

Podgrijavaš im iluziju da će ući u NATO. Oni neće nikada ući u NATO. Ali, privolu da je tako nešto moguće daju Hrvatska i Turska. Dokle god je netko protiv, o tome se mora razgovarati.

Ali, mantra NATO-a koji govori valjda u ime dvije, tri države je – Mi to ne možemo napraviti. Jeste li razmišljali da to Rusiju smeta i da je to opasna država? Njih strahovito to smeta. Dakle, ne ulazim u razloge i opravdanost, mi imamo problem o kojem trebamo razgovarati ozbiljno na najvišoj razini. A ne ljude naoružavati praćkama i pljucama i govoriti da se pripremaju za borbu protiv termonuklearne sile, koja ne dijeli ove stavove.“

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp