Vladimir Putin – Nismo mi postavili projektile na granicu Sjedinjenih Država, već je NATO došao na našu granicu


Ruski predsjednik Vladimir Putin, održao je preskonferenciju za zapadne medije na kojoj je rekao da će povući svoje trupe iz Ukrajine, kada mu NATO da službenu garanciju da će zaustaviti kršenje sporazuma o svom širenju na Istok i povući svoje raketne sustave s ruskih granica.

„Bez obzira na garancije i da li će išta ovisiti od sporazumnog pregovora, naše buduće akcije će ovisiti ne od sporazuma pregovora, već o bezuvjetnom osiguranju ruske sigurnosti, kako danas tako i u budućnosti.

U tom pogledu, vrlo smo jasno rekli da je daljnja istočna ekspanzija NATO-a potpuno neprihvatljiva. Što je tu neprihvatljivo? Da li mi postavljamo projektile u blizini granica Sjedinjenih Američkih Država?

Ne, Sjedinjene Države su te koje su došle nama sa svojim projektilima. Već su ispred našeg doma. Da li previše tražimo – ne stavljajte više ofanzivne sustave ispred naše kuće? Što je toliko neobično u tome? Kako bi Amerikanci reagirali da mi stavimo projektile na granicu između Kanade i SAD-a?

Ili da postavimo naše projektile na granici Meksika i Sjedinjenih Država? I da li Meksiko i Sjedinjene Države nikada nisu imali teritorijalnih problema? I kome je Kalifornija pripadala prije? Što je sa Teksasom? Jeste li to zaboravili ili što?

U redu, sve se smirilo, nitko se toga ne sjeća na način kako se sjeća Krima danas. Divno! Ako mi također pokušavamo da se ne sjetimo kako je Ukrajina kreirana. Tko ju je kreirao? Vladimir Ilijich Lenjin, kada je kreirao Sovjetsku Uniju. Ugovor o Uniji iz 1922 i 1924. Ustav. Istina, Ustav je donesen nakon njegove smrti, ali je kreiran u skladu s njegovim principima.

Ali pitanje sigurnosti sada – Bože blagoslovi povijest – je pitanje sigurnosti. Stoga, važni su nam rezultati. Zar ne znamo, ovo sam rekao već mnogo puta i vi vjerojatno dobro znate „ni pedalj prema istoku“ – tako su nam rekli 90-tih.

I što se dogodilo? Varali su. Očigledno su nas prevarili.

Mi imamo sada pet valova NATO-a, u Rumunjskoj i u Poljskoj imate korespondentne raketne sustave. O tome se radi, trebate razumjeti. Mi ne prijetimo nikome. Da li smo mi došli na granice Sjedinjenih Država ili na granice Velike Britanije ili negdje drugdje na zapadu?

Oni su došli nama i sada govore: ne, Ukrajina će se također pridružiti NATO-u. Što znaći da će tamo biti raketni sustavi, biti će baze i udarni oružani sustavi na bilateralnoj bazi s Ukrajinom. O tome govorimo, i vi od mene zahtijevate neke garancije. Garancije trebate dati vi nama. I to odmah sada“!


Zapratite nas i na našem Telegram kanaluhttps://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp