Francuska zaplijenila superjahtu Putinovog oligarha, šefa ruske državne naftne kompanije Igora Sečina

Francuska zaplijenila superjahtu Putinovog oligarha, šefa ruske državne naftne kompanije Igora Sečina

Francuska je nakon nekoliko sati provjere kod grada La Ciotat zaplijenila superjahtu Amore Velo dugu 86 metara za koju se tvrdi da je povezana s ruskim oligarhom Igorom Sečinom, direktorom ruske naftne kompanije u državnom vlasništvu Rosnefta.

Igor Sečin jedan je od Putinovih oligarha protiv kojih je EU nedavno uvela sankcije. Informaciju o zapljeni superjahte potvrdio je francuski ministar financija Bruno Le Maire. „Hvala francuskim carinicima koji provode europske sankcije protiv osoba bliskih ruskoj vladi“, napisao je Le Maire.

Ova luksuzna jahta koja je u La Ciotat uplovila 3. siječnja i na zapovjednom mostu ima bazen koji se može pretvoriti u helidrom, bila je u brodogradilištu radi popravka i trebala je ondje ostati do 1. travnja. Njezinu unutrašnjost uredio je ugledni arhitekt Alberto Pinto.

“U trenutku kontrole brod se pripremao za žurno isplovljavanje a da planirani radovi nisu završeni”, što je bilo povod za njezinu zapljenu, dodaje ministarstvo.

Ovo je već treći brod zaredom zaplijenjen u Francuskoj u okviru sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Naime, u subotu su francuske vlasti u La Mancheu zaplijenile trgovački brod Baltic Leader koji je, navodi Pariz, u vlasništvu ruske banke PSB-a, a u nedjelju u luci Marseille-Fos ruski teretni brod Viktor Andrjuhin.

Zapljena nečije imovine izgleda postaje uvriježena praksa kada dođe do neke krize.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp