Pukovnik Douglas Macgregor – Putin nas je na ovo upozoravao 15 godina, i mi bi reagirali isto da je on postavio vojsku i projektile na Kubu

Pukovnik Douglas Macgregor – Putin nas je na ovo upozoravao 15 godina, i mi bi reagirali isto da je on postavio vojsku i projektile na Kubu

Američki umirovljeni vojni pukovnik Douglas Macgregor za američku TV postaju Fox News dao je izjavu kako je Vladimir Putin prije napada na Ukrajinu 15 godina upozoravao nas u Sjedinjenim Državama da maknemo svoje postrojbe i projektile s njegovih granica jer on to neće tolerirati, no mi smo se na njegova upozorenja oglušili. Da je on kojim slučajem svoju vojsku i projektile postavio na Kubu, naša reakcija bila bi identična njegovoj.

 
Njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti:

„Vladimir Putin ostvaruje nešto na što nas je upozoravao najmanje 15 godina. A to je da neće tolerirati vojsku i projektile Sjedinjenih Država na njegovim granicama. Isto kao što mi ne bismo tolerirali ruske trupe i projektile na Kubi.

Ignorirali smo ga i on je na kraju vojno djelovao. On ne bi dopustio pod bilo kojim okolnostima članstvo Ukrajine u NATO-u.

Sada je bitka u istočnoj Ukrajini gotovo završena. Sve ukrajinske trupe su većinski okružene i odsječene. Imate njihovu koncentraciju na jugoistoku u broju od 30-40 tisuća. Ukoliko s ene predaju u roku od 24h, pretpostavljam da će ih Rusi konačno izolirati.

Zato se sada Zelenskij susreće s Putinovim predstavnicima. Igra je završena. Morati će pregovarati kako bi isposlovao najbolji mogući sporazum. Već smo mu rekli, predsjednik Sjedinjenih Država mu je poručio, da ukoliko se  založi za neutralnost Ukrajine, podržati ćemo ga.

Vjerujem da će Vladimir Putin to napraviti za zapadnu Ukrajinu. To je Ukrajina iznad gornje rijeke. Iza toga na istoku gdje se njegove trupe nalaze, nisam siguran što točno planira tamo. Da li će formirati novu republiku ili ju pripojiti Rusiji, jer je povijesno ona i bila ruska.

Nema interes da pređe zapadni Dnjepar i nastavi u pravcu Poljske granice. Saznati ćete iz ovih pregovora da je spreman neutralizirati taj teritorij po austrijskom ili finskom modelu.

Ovo nije liberalna demokracija. Sjajan primjer za koji su svi rekli da je. Daleko od toga. Gospodin Zelenskij je zatvarao novinare i političku opoziciju. Mislim da se moramo kloniti od ove situacije. Američki narod i Europljani misle isto.

Trebamo pod hitno prekinuti isporuku oružja jer samo potičemo Ukrajince da umiru i beznadnom uništavanju“.


Novinar: Kada kažete da se klonimo, mislite pod time na situaciju bez sankcija, vojne pomoći i da samo Rusiji dopustimo da si uzme dio Ukrajine koji želi.

„Da, apsolutno. Ne vidim razlog naše borbe s Rusima oko nečega o čemu pričaju godinama. Mi smo jednostavno odlučili da to ignoriramo“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp