Započeo globalni reset Klausa Schwaba – U Australiji tisuće bankomata uklonjeno, a poslovnice banaka masovno se zatvaraju

Započeo globalni reset Klausa Schwaba – U Australiji tisuće bankomata uklonjeno, a poslovnice banaka masovno se zatvaraju

Kako je predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab najavio u svojoj knjizi „Veliki Reset“, to se sada ubrzanim tempom pretače u djelo. Naime, diljem Australije uklonjeno je tisuće bankomata i zatvoreno na stotine bankarskih podružnica. Ljudi masovno ostaju bez posla jer je na snazi ukidanje papirnog novca i prelazi se na potpuno novu digitalnu valutu koja bi se u skorašnjoj budućnosti trebala ponašati poput bona za mobitel. Dakle, biti će ju nemoguće zaštedjeti i postojat će određeni rok u kojem se ona mora potrošiti. Sada doista možemo reći kako je Novi svjetski poredak stupio na snagu.

Kako se australske banke nastavljaju fokusirati na digitalne transakcije za klijente, bankomati i podružnice banaka nestaju diljem zemlje.

Analiza je otkrila da je gotovo 460 poslovnica banaka zatvoreno u cijeloj zemlji posljednjih godina, a od 2020. godine uklonjeno je približno 3800 prethodno aktivnih bankomata.

Samo NSW sada ima 140 banaka manje u trgovinama, a gotovo 300 predgrađa nema jedinstveni bankomat za podizanje gotovine.

Slična je priča i u Viktoriji, gdje je 120 poslovnica trajno zatvorilo vrata za svoje klijente.

‘Zatvaranja imaju razoran utjecaj na lokalne zajednice’, rekla je nacionalna tajnica Sindikata financija Julia Angrisano.

‘Poslovi su izgubljeni, poslovanje je pogođeno, a još jedna lokalna usluga nestaje.’

„Zatvaranja su teško pogodila regionalna i ruralna područja“, kao i starije građane, dodala je gospođa Angrisano.

Drugi ključni čimbenik za zatvaranje poslovnica i smanjenje broja bankomata je činjenica da si banke priskrbljuju malo bogatstvo svakodnevnim digitalnim transakcijama.

Kako Australija ubrzava prema bezgotovinskom društvu, naknade za internet bankarstvo od strane klijenata ili dobavljača postale su uobičajene.

U suvremenom digitalnom svijetu, procjenjuje se da 80 posto Australaca radije bankari putem interneta.

Ali preostalih 20 posto, odnosno invalidi ili oni koji ne poznaju digitalnu tehnologiju, ostalo je na cjedilu.

Zanimljivo je da CBA sada ima 875 poslovnica banaka u cijeloj zemlji – u usporedbi s 1134 u veljači 2020. godine.

Njihov se broj bankomata smanjio na nešto više od 2000.  Godine 2019. u opticaju je bilo 4118 bankomata.

Prošle godine, voditeljica distribucije ANZ-a, Kath Bray, rekla je da su zatvaranje poslovnica banaka znak vremena, a digitalne transakcije su sada primarni fokus za mnoge, što nas nimalo ne čudi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp