Nastavlja se razaranje Ukrajine – Ruska vojska do sada uništila više od 2.200 objekata ukrajinske vojne infrastrukture

Nastavlja se razaranje Ukrajine – Ruska vojska do sada uništila više od 2.200 objekata ukrajinske vojne infrastrukture

U posljednja 24 sata Oružane snage Rusije pogodile su 61 vojni objekt ukrajinske vojske, priopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju bombardirati objekte vojne infrastrukture Ukrajine. Petog ožujka navečer izvršen je intenzivni napad tokom kojeg je pogođen 61 objekt vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine, uključujući 22 jedinice naoružanja i vojne opreme u podzemnom skloništu, zapovjedni centar brigade, 9 skladišta municije i logistike i 3 radarska punkta“, priopćio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konashenkov.

On je dodao da su lovačka avijacija i protuzračna odbrana zračno-kozmičkih snaga oborili četiri aviona Su-27 i jedan MiG-29 u području Žitomira, Su-27 i Su-25 u području Radomišlja, jedan Su-25 u području Nježina, dva helikoptera Mi-8 u području Kijeva, šest bespilotnih letjelica, uključujući Barjaktar TB-2.

U međuvremenu jedinice DNR i LNR napreduju – preuzele su kontrolu nad 11 naseljenih mjesta. Jedinice narodne policije DNR vode borbu u zapadnim i sjeverozapadnim predgrađima Marijupolja, oslobodile su područje Starog Krima.

Od početka izvođenja specijalne operacije za demilitarizaciju Ukrajine uništeno je 69 aviona na zemlji i 24 u zraku, 778 tenkova i druge oklopne tehnike. Ukupno 2.200 vojnih objekata. Među njima su: 76 stožera i komunikacijskih centara ukrajinske vojske, 111 protuzračnih raketnih kompleksa S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 71 radar, rekao je general.

Po njegovim riječima, uništena su još i 77 višecjevna bacača raketa, kao i 279 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacaća.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp