Australija se opasno igra s vatrom, namjeravaju naoružavati Tajvan u ratu protiv Kine

Australija se opasno igra s vatrom, namjeravaju naoružavati Tajvan u ratu protiv Kine

Australski ministar obrane Peter Dutton odbio je isključiti mogućnost naoružavanja Tajvana protiv Kine na isti način na koji je Zapad naoružao Ukrajinu protiv Rusije, tvrdeći da će Australija učiniti sve što može da „odvrati Kinu od potencijalne agresije“.

U intervjuu za Insajderski program ABC-a u nedjelju, Dutton je tvrdio da Kina „gomila nuklearno oružje” i unovačuje vojsku” i usporedio je prijetnju Kine da povrati Tajvan s invazijom Rusije na Ukrajinu.

Nakon što je upitan da li bi Australija naoružala Tajvan na isti način na koji je Zapad naoružao Ukrajinu ako Kina pokuša povratiti otok, Dutton je rekao: „Pa, mislim da činimo sve što možemo da odvratimo Kinu od pokušaja agresije u našoj regiji.

„Pitanje je, kao što je trenutno u Ukrajini, ako je Tajvan, da li se samo tu zaustavlja“? – upitao je ministar, prije nego što je citirao bivšeg američkog državnog tajnika Henrya Kissingera.

„Da li to znači da Kina želi imati ovaj model pritočne države kao što su Kissinger i drugi govorili tokom povijesti u Indo-Pacifiku? 

Što to znači za naše trgovinske odnose s Malezijom, Vijetnamom ili s Indonezijom“?

Dutton je tvrdio da, iako uvijek postoji „cijena za akciju“, postoji i „cijena neaktivnosti“ i dodao:

„Za sada je naša želja da vidimo prevladavanje mira i da odvratimo bilo kakve akte agresije, bilo da su iz Kine ili iz Rusije ili bilo koga drugog“.

Nakon što je novinar David Spearce zatražio od Duttona da mu da jasan odgovor o tome da li će Australija naoružati Tajvan, Dutton je odbio isključiti bilo koju mogućnost, rekavši da će se zemlja „zainteresirati za bilo koji od tih sukoba ili prijetnju sukobom koji služe našem nacionalnom interesu“.

Ministar je također rekao da će aranžman Australije o nabavci podmornica na nuklearni pogon u bliskoj budućnosti poslati „vrlo snažnu poruku odvraćanja“ u Indo-Pacifiku i upozorio je da Kina „gomila ogromne vojne snage“ u regiji.

Upitan da li bi Australija pomogla SAD-u ako poduzme bilo kakvu vojnu akciju protiv Kine zbog Tajvana, Dutton je rekao: „Ako je u našem nacionalnom interesu da zaštitimo našu domovinu i naše saveznike, tada bismo donijeli tu odluku o tome šta je najbolje za našu zemlju i interes i nema smisla pretvarati se drugačije.”,  zaključio je Dutton.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp