Nakon zapadnih financijskih sankcija Rusija našla financijsko utočište u Kini


Nekoliko ruskih banaka u nedjelju je izjavilo kako će uskoro početi izdavati kartice koristeći sustav kineskog kartičnog operatera UnionPay zajedno s ruskom vlastitom mrežom Mir, nakon što su Visa i MasterCard objavili da obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji.

Ove američke tvrtke potvrdile su da povlače svoje usluge iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu i da će raditi s klijentima i partnerima kako bi prekinule sve transakcije u Rusiji. S izuzetkom Kine, dvije spomenute tvrtke kontroliraju oko 90 posto kreditnih i debitnih plaćanja na globalnoj razini.

Najave o prelasku na UnionPay stigle su u nedjelju iz Sberbanka (SBER.MM), najvećeg ruskog zajmodavca, kao i Alfa banke i Tinkoffa.

“Ove odluke neće utjecati na Visa i Mastercard kartice Sberbanke unutar zemlje”, javili su iz ruske Sberbanke. No, financijski stručnjaci kažu da će ova odluka utjecati na mnoge ljude u Rusiji, jer to znači da kartice koje izdaju ruske banke više neće raditi izvan granica Rusije te da ruska poduzeća i bankomati neće moći prihvatiti kartice koje su izdane u inozemstvu.

Susannah Streeter, tržišna analitičarka u Hargreaves Lansdownu, izjavila je za BBC da “bojkot znači da će Rusima u inozemstvu biti odbijena plaćanja”. Dodala je da će implementacija kineskog platnog sustava potrajati i da će “trebati puno vremena za ponovno izdavanje milijuna kartica ljudima što će nužno doprinijeti financijskim previranjima u zemlji”.

Podsjetimo, UnionPay je kineska i međunarodna korporacija za financijske usluge sa sjedištem u Šangaju. Poznata je također kao China UnionPay, CUP ili UnionPay International UPI. UnionPay najveća je svjetska kartična mreža s više od 7 milijardi izdanih kartica (debitnih i kombiniranih) koja svojim korisnicima nudi mobilno i mrežno plaćanje na temelju ukupne vrijednosti plaćanja transakcije.

Rusiji je omogućen ovaj manevar zbog toga što je Kina odbila financijski sankcionirati Rusiju kao što je to učinio Zapad. Kinesko regulatorno tijelo za bankarstvo i osiguranje priopćilo je u srijedu da se zemlja protivi nekim sankcijama i da se neće pridružiti financijskim sankcijama protiv Rusije.

“Svi pratimo vojni sukob, ili rat, između Rusije i Ukrajine”, rekao je Guo Shuqing, predsjednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje, na konferenciji za novinare na mandarinskom, prema prijevodu CNBC-a. “Ministarstvo vanjskih poslova jasno je iznijelo stav Kine. Naše međunarodne politike su dosljedne. Što se tiče financijskih sankcija, mi to ne podržavamo”, rekao je Guo, ističući posebno protivljenje “jednostranim” sankcijama, za koje je rekao da ne rješavaju učinkovito probleme. “Kina se neće pridružiti takvim sankcijama.”

Izvori: Reuters, TASS, BBC, CNBC

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp