Pukovnik Douglas Macgregor – Ukrajinska vojska svjesno se povlači u gradove i koristi civile kao štit


Američki pukovnik Douglas Macgregor u svom je gostovanju na Fox Nexs-u rekao, da se ukrajinska vojska svjesno povlači u gradove i koristi civile kao štit. Napomenuvši da su jednaku taktiku primjenjivali i islamisti za vrijeme američke invazije na zemlje Bliskog istoka.

Njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti:

„Ruska strategija nije bila napad na bilo koju nuklearnu elektranu ili električnu mrežu. Rusi su veoma pažljivo izbjegavali prekid bilo kakve opskrbe energijom. Daskle, nema štete u komunukaciji niti bilo čemu značajnom kao naprimjer opskrba vodom.

Ono što vidite sada, jest da su Rusi otjerali ostatak ukrajinskih snaga koje sada uzimaju utočište u naseljenim centrima, gradovima jer nemaju nikakvu pokretljivost, zračnu obranu i podršku kao ni logističku infrastrukturu.

Sada se miješaju sa stanovništvom. Većinu toga smo vidjeli na Bliskom istoku, kada smo mi otjerali islamiste. Oni bi otrčali u gradove, koristili ljude i civile kao štitove i na taj način pokušavali izbijači uništenje.

U osnovi to se događa danas sa stanovništvom koje koriste ukrajinske snage kako bi izbjegli uništenje. Putin je naporno radio kako bi većina bila sačuvana. Iznenađujuće je počinjeno malo štete, mnogo manje nego smo ju mi nanijeli Iraku 1991. i 2003.

Mislim da sada smao okružuju ukrajinske snage i postepeno ih uništavaju. To je neizbježno i mislim da gospodin Zelenskij samo odlaže neizbježno, nadajući se da ćemo ga mi spasiti.

No mi ne dolazimo, predsjednik Biden je to jasno rekao. Prvih 5 dana su ruske snage, iskreno, bile i suviše blage. Sada su to ispravile. Rekao bih da će u sljedećih 10 dana, sve ovo biti završeno.

Pitanje je što će Zelenskij napraviti. Rusi su bili jasno. Oni žele neutralnu Ukrajinu. Ovo je moglo završiti danima ranije da je to prihvatio. I onda su jednostavno u miru mogli prilagoditi granice.

Istočni dio Ukrajine je čvrsto u rukama Rusije. Ponovno kažem da Rusi ne zauzimaju terotorij. Već uništavaju ukrajinske snage. To im je fokus.

Smatram da je Zelenskij marioneta. Izlaže veliki dio svoje populacije nepotrebnom riziku. Iskreno, većina toga što dolazi iz Ukrajine, je raskrinkano kao laž unutar 24 do 48h.
Zauzimanje, ponovno osvajanje aerodroma. Sve to su gluposti i nisu se dogodile“.
 Zaključio je Macgregor.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp