Putin potezima očajnika ne može naštetiti EU, a Rusija je zemlja trećeg svijeta kaže za medije naš ugledni analitičar Davor Gjenero


Premijer Andrej Plenković rekao je u Dubaiju da Hrvatska stoji iza svojih odluka prema Ruskoj Federaciji.

“Mi smo donijeli svoje odluke, dio smo Europske unije i NATO-a, dio onih zemalja koje poštuju međunarodno pravo i poredak i respektiraju granice drugih država. Stojimo iza svojih odluka neovisno o tome kakav će popis biti”, izjavio je je premijer Andrej Plenković.

Naš ugledni analitičar Davor Gjenero izjavio je za medije:

“Ne postoji nikakav razlog za paniku. Putin je predsjednik države koja je tipična država trećega svijeta, koja svjetskom tržištu može ponuditi tri stvari – energente, sirovine i oružje. U Rusiji su ponosni da, osim toga, znaju napraviti votku i da su vodeći u svijetu po izgradnji pravoslavnih hramova i širenju dezinformacija, odnosno, kako to oni kažu, izvještavanju na stranim jezicima. No i to izvještavanje je već gotovo. Ruska moć koja se gradila u Europi raspala se poput kule od karata, a skupina političara iz Europske unije koju je financirao totalitarni režim Vladimira Putina sada je gromoglasno zašutjela.

 Što se sankcija tiče, Europska unija razmišlja o tome da potpuno presiječe trgovinu naftom i plinom s Rusijom. Putin može jedino oružjem prijetiti Europskoj uniji i članicama NATO saveza, a to je, naravno, onda odlazak u potpuno iracionalnu sferu. Ne postoji nešto čime bi, osim ustezanja energenata, Rusija mogla ucjenjivati Europsku uniju, a Europska unija i bez ruske odluke ozbiljno razmišlja da obustavi trgovinu energentima”, dodao je Davor Gjenero.

Davor Gjenero kaže da će ovaj razvoj situacije najviše odgovora Kini. “Cijela ova situacija financijski bi najviše pogodovala Kini, jer bi tada u još većoj mjeri Putinov režim bio prepušten kineskim vlastima, koje ionako s njim beskrupulozno trguju, vrlo vješto snižavajući cijene energenata koje uvoze iz Rusije. Sad bi Kina dobila samo dodatan manevarski prostor za to u čemu su kineski političari i poslovni ljudi i inače izrazito sposobni”, objašnjava ovaj politički analitičar. Gjenero vjeruje da su Putinove prijetnje potezi očajnika, koji je vjerojatno iznenađen brzinom i oštrinom sankcija nametnutih njegovoj zemlji. Dodaje i da je Putina zasigurno iznenadila reakcija dobrog dijela ruske javnosti koji ne podržava intervencije u Ukrajini.

Putin je u očajnoj poziciji, nije računao da će naići na iznimno brzu konsolidaciju europskih institucija niti je računao da će ostati bez ijednog saveznika u Europskoj Uniji. Nije mislio ni da će od Kine doživjeti svojevrstan superiorni prijezir koji doživljava, niti je računao od početka na to da će morati ovako radikalno cenzurirati javnost kao što to radi.

“Ono što je u ovom trenutku opasno za Europu i svijet je činjenica da je on iracionalni diktator koji je kod kuće posve suzbio svaki oblik otpora i utjecaj racionalnog razmišljanja u političkoj areni. Ne postoje unutarnja ograničenja, ne postoje nikakva protuvlast ni kontrolni mehanizmi unutar ruskog političkog sistema.Strašna je ova situacija, posebno za sirotinju u Ukrajinu, koja prolazi gore nešto što smo mi prolazili. Oni su u sličnoj situaciji u kojoj je bila Bosna i Hercegovina na početku 1992. godine,  kada su tamo stradanja i genocid bili najgori.

Mislim da je ovo što sad Putin čini, pogotovo ova najava da će otvoriti humanitarne koridore iz opkoljenih mjesta, ali isključivo prema Rusiji, zapravo objava tipa genocida koji je gori od genocida koji su režim Slobodana Miloševića i njegovi izvršitelji Radovan Karadžić i Ratko Mladić provodili u BiH”, zaključio je Davor Gjenero za medije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp