Čak 400.000 hakera udružilo se kako bi pokušali srušiti ruske vojne, bankarske i komunikacijske mreže

Čak 400.000 hakera udružilo se kako bi pokušali srušiti ruske vojne, bankarske i komunikacijske mreže

Više od 400.000 „hakera dobrovoljaca“ pomaže Ukrajini u cyber ratu protiv Rusije.


Viktor Žora, zamjenik direktora ukrajinske službe za zaštitu informacija, rekao je za Bloomberg prošlog tjedna da Ukrajina pruža veoma jaki „cyber otpor“ s kojim će pokušati oslabjeti Rusiju.

Žora je rekao: „Naši prijatelji, Ukrajinci širom svijeta, ujedinili su se da brane našu zemlju u cyber ratu protiv Rusije. Ukrajina radi na tome da učini sve što je u njenoj moći da zaštiti svoj Cyber-prostor, svoje mreže i na taj način potpuno uguši agresora“

Zatim je nadodao da „dobrovoljci pomažu Ukrajini s nabavkom potrebnih obavještajnih podataka kako bi uzvratila ruskim vojnim sustavima“.

Bloomberg je primijetio da je Telegram kanal pod nazivom „IT armija“, koji podržava Ukrajinu, privukao više od 283.000 ljudi.

Pored vojnih ciljeva, Telegram je korišten za „koordinaciju napada na ruske banke i telekomunikacijske kompanije“, izvijestio je Bloomberg.

„Po mom mišljenju, pokazali smo da Ukrajina ima dovoljno kapaciteta da se odupre cyber agresiji“rekao je Žora.

Moskva, u međuvremenu, tvrdi da nije započela nikakav Cyber rat protiv Ukrajine.


Žora je zaključio: „Ne pozdravljamo bilo kakvu nelegalnu aktivnost u našem cyber prostoru, smatramo da svaka strana treba odgovarati za svoje postupke. 

Ali, svjetski poredak se od 24. veljače značajno promijenio. Imamo izvanredno stanje ovdje u Ukrajini.  Mislim da pozivanje na moralne principe jednostavno ne funkcionira, jer naš neprijatelj nema principe.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp