NATO i EUFOR sve više gomilaju vojne trupe u BiH, pripremaju li nas to za novi rat na Balkanu?

NATO i EUFOR sve više gomilaju vojne trupe u BiH, pripremaju li nas to za novi rat na Balkanu?

NATO i EUFOR pojačavaju svoje prisustvo u BiH, a od danas su na nebu najavljeni borbeni avioni koji polijeću sa nosača aviona u Sredozemnom moru.

Među prvima, ovo područje nadlijetat će francuski vojni avioni. “Avioni će izvoditi prelete preko zapadnog Balkana, uključujući i BiH”, priopćeno je iz EUFOR-a i dodaje da “građani nemaju razloga za brigu”.

Iz EU su poručili da ako bude potrebno, dodatnih 2.000 pripadnika EUFOR-a hitno bi se moglo naći u BiH. Prije sedam dana počela su pristizati prva oklopna vozila i vojnici Eufora, njih 1.000 iako se broj značajno povećava. Prisustvo stranih vojnih snaga bilježi se širom BIH, u Zenici, Goraždu, Zvorniku, Doboju, Sarajevu i drugim mjestima i gradovima.

Na ovaj način, kako navode iz EU, Evropska unija pokazuje svoju odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje – u BiH i na zapadnom Balkanu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošlog tjedna da će NATO podržati Gruziju i BiH, zemlje koje su pod rizikom, ali nije precizirao pod kakvim rizikom je Bosna i Hercegovina.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp