Premijer Janša sprema udar na Putina- sankcije na rusku naftu i plin

Premijer Janša sprema udar na Putina- sankcije na rusku naftu i plin

Kako je u utorak za slovenske medije izjavio ministar obrane Matej Tonin, najjači potez koji Zapad ima na raspolaganju kako bi se zaustavio rat Rusije protiv Ukrajine je udarac u “srce financiranja” tog rata, odnosno sankcije za područje ruskog plina i nafte.

„Ako idućih dana dođe do odluke savezničkih država o embargu na naftu i plin iz Rusije, to će zasigurno imati duboke posljedice za Rusiju, a najjače pogoditi ratnu mašinu Vladimira Putina,” dodao je ministar obrane Matej Tonin.

 

Time bi se Putinov rat najbrže zaustavio, a stajalište Slovenije je da je zato stvari potrebno maksimalno zaoštriti i to odmah. 

„Osjetit ćemo i mi to na svojoj koži“, bez dvojbi je dodao ministar Tonin.

 

Slovenski trgovci naftnim derivatima imaju mogućnost naći nove dobavljače nafte izvan Rusije, koja osigurava oko 12 posto svjetske proizvodnje, a do onda bi potrebe tržišta zbog ispada ruskih izvora bile osigurane iz državnih robnih rezervi.

 

“Naftom iz robnih rezervi dajemo našim distributerima da u međuvremenu osiguraju druge izvore nabave”, izjavio je za slovenske medije ministar Tonin.

 

Glede nabave zemnog plina iz Rusije, koji po nekim računicama ima udjel od 40 % posto slovenskih potreba i Sloveniji i Europskoj Uniji ide na ruku činjenica da s proljećem dolazi toplije vrijeme te da su rezerve plina u Europskoj Uniji dovoljne do mjeseca srpnja i kolovoza.

„Već sada se intenzivno radi na tome da se te zalihe maksimalno obnove”, dodavši da eksploataciju plina iz svojih nalazišta može povećati Norveška te da se EU nalazi u pregovorima o nabavi s “arapskim svijetom”, zaključio je za slovenske medije ministar obrane Matej Tonin.

 

U ponedjeljak su zabilježene velike gužve na benzinskim crpkama u cijeloj Sloveniji.

Premijer Janez Janša je najavio donošenje mjera koje će osigurati nesmetanu opskrbu goriva te intervenciju na povećanje cijena.

Ako doista dođe do zabrane uvoza ruske nafte i plina, premijer Janša je obećao pustiti veliku količinu nafte i naftnih derivata u optjecaj iz robnih rezervi Republike Slovenije. 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp