U ukrajinskoj neonacističkoj postrojbi Azov ima i Hrvata


U Ukrajini djeluje službena vojna postrojba neonacista, tzv. bataljun Azov. Azov je krajnje desničarska dobrovoljačka pješačka vojna postrojba čiji su članovi ultranacionalisti među kojima ima i Hrvata i otvoreno gaje neonacističku ideologiju.

Postrojba je prvotno formirana kao dobrovoljačka skupina u svibnju 2014. od ultranacionalističke bande Patrioti Ukrajine i neonacističke grupe Nacional-socijalističkog saveza Ukrajine (SNA). Obje skupine gaje ksenofobične i neonacističke ideale te su fizički napadale migrante, romsku zajednicu i ljude koji su se suprotstavljali njihovim stavovima.

Azov je ideološko-politički pokret

Radi se o vojnoj postrojbi koja je prerasla u ideološko-politički pokret, čija je središnja baza kraj grada Mariupolja koji leži na obali Azovskog mora. Mariupolj je jedan od gradova koji su najteže stradali u ovoj ruskoj invaziji.

Grad je danima pod velikim napadima ruskih snaga, a BBC je objasnio zašto je Mariupolj strateški toliko važan. Riječ je o jednoj od najvećih ukrajinskih luka na Crnom moru te jednom od ključnih gradova na području između Krima i Rusije. Zauzmu li Rusi Mariupolj, piše BBC, mogli bi preuzeti i kontrolu nad rutom koja povezuje Lugansk i Donjeck.

Prema navodima novinara Balkan Insighta ,Michaela Colbornea, u paravojsci Azov sudjeluje oko 20-30 Hrvata. Oni su se solidarizirali s ukrajinskom borbom protiv ruskih separatista koji su proglasili paradržavnu Republiku Donjeck i Republiku Lugansk na teritoriju koji su zauzeli.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp