Dvojica direktora u Zagrebu „očistila“ banku za gotovo 8 milijuna kuna


PU zagrebačka prijavila je 55-godišnjeg direktora švicarske tvrtke sa sjedištem u Zagrebu i 39-godišnjeg direktora zagrebačke faktoring tvrtke zbog sumnje da su lažnom dokumentacijom za isplatu plaća u dva navrata oštetili banku za 7,9 milijuna kuna

 

Sumnjiče se da je  55-godišnjak u prosincu 2020. godine u tvrtku sa sjedištem u Radničkoj cesti krivotvoreni obračun plaća na iznos od 2,2 milijuna kuna na temelju kojeg je 39-godišnji direktor tvrtke za kupovinu nedospjelih potraživanja sastavio ugovor o faktoringu kojeg je dostavio banci.

Banka je, prema policijskom izvješću PU zagrebačke, sastavila ugovor o cesiji između dvije tvrtke, banke i tvrtke za održavanje državnih cesta, nakon čega je 55-godišnjak, radi pribavljanja kredita od 2,5 milijuna kuna, potpisao ugovor o cesiji i bjanko zadužnici od 2,2 milijuna kuna za vjerovnika koji je u tom slučaju bila tvrtka sa sjedištem u Radničkoj ulici.

Njegov 39-godišnji pomagač je osumnjičen da je potom krivotvorio potpise tvrtke za održavanje cesta i ovjerio banci kao vjerovniku zadužnicu od oko 2 milijuna kuna.

Osumnjičeni 39-godišnjak nije obavijestio tvrtku za održavanje cesta kao dužnika o ustupanju tražbine niti da je banka njezin novi vjerovnik pa je banka na temelju lažne dokumentacije isplatila tvrtki sa sjedištem u Radničkoj ulici 2,2 milijuna kuna koje direktor faktoring tvrtke nije isplatio već ih je zadržao na tom računu.

 

Nakon što je banka u siječnju 2021. godine obavijestila tvrtku za održavanje cesta o dospijeću otkupljenih potraživanja ta je tvrtka utvrdila da je riječ o krivotvorini pa je  shodno tome, banka od tvrtke 55-godišnjaka tražila povrat 2,2 milijuna kuna. No, navodi se u priopćenju PU zagrebačke, dvojica osumnjičenika su krivotvorenim poslovnim ispravama uspjeli dovesti u zabludu banku koja je uplatila 2,2 milijuna kuna, a za koje je tvrtka iz Radničke ulice obeštetila banku.

PU zagrebačka zaključuje da su 55-godišnjak i 39-godišnjak na identičan način istovremeno oštetili banku za dodatnih 5,7 milijuna kuna.

U ovim kriznim vremenima spomenuti dvojac je pokušao, kako ih se sumnjiči, na lak način doći do velikog novca, kao u filmovima, po obrascu – Money talks, bullshit walks.

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp