Jučerašnja odluka SAD-a o uvođenju opće zabrane uvoza ruske sirove nafte i plina imat će velike globalne posljedice tvrde dužnosnici Rusije


“Pritisak američkih sankcija na Rusiju odavno je prešao sve granice političkog i ekonomskog smisla”, ljutito su uzvratili djelatnici ruskog veleposlanstva u Washingtonu na svojoj Facebook stranici.

“Kao i obično, Sjedinjene Države ne razmišljaju o činjenici da su ograničenja uvijek dvosjekli mač. Očito da će odbijanje naših resursa dovesti do značajnih fluktuacija na globalnim energetskim tržištima, što će negativno utjecati na interese tvrtki i potrošača, prvenstveno u samim Sjedinjenim Državama“, dodali su u svojem priopćenju djelatnici ruskog veleposlanstva u Washingtonu.

“Rusija ima varijante kamo preusmjeriti svoje visokokvalitetne i konkurentne proizvode.”, zaključili su svoju objavu na Fb stranici veleposlanstva.

Predsjednik Joe Biden u utorak je objavio američki embargo na uvoz nafte i plina iz Rusije, zbog ruske agresije na Ukrajinu te naglasio da je tu odluku donio u koordinaciji sa zapadnim saveznicima. Nadajmo se da će i EU donijeti zabranu uvoza ruske nafte i plina i time izvršiti pritisak na Putina da zaustavi agresiju na Ukrajinu.  Normalno, cijena sankcija će biti povećanje cijena plina i struje, ali Hrvatska ima dovoljno rezervi barem do kasnog proljeća.

Svakim danom je sve više žrtava ukrajinskog naroda, poglavito civila u njihovom očajničkom pokušaju da izađu iz ruskog obruča.  

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp