Trgovinski promet Rusije i Kine porastao je već za skoro 40%


Kako sada stvari stoje, od sankcija Rusiji najveću štetu imati će Zapad, jer Rusija je pronašla novo tržište za svoje proizvode i njen trgovinski promet s Kinom porastao je već za skoro 40%.

Međusobna trgovina između Rusije i Kine u 2022. porasla je za 38,5 posto na godišnjem nivou, prema statistikama koje je u ponedjeljak objavila kineska carinska uprava.

Trgovinski promet u razdoblju siječanj-veljača dostigao je 26,43 milijarde dolara.

Ruski izvoz u Kinu skočio je za 35,8% u tom razdoblju, što iznosi13,8 milijardi dolara, dok je Rusija iz Kine uvezla robe i usluge u vrijednosti od 12,6 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 41,5%.

Prošle godine je rusko-kineska trgovina dostigla vrhunac na rekordnih 148,8 milijardi dolara, što je povećanje od 35,8% u odnosu na 2020. godinu, kada je bila pala za 2,9% zbog pandemije Covid-19.

Sveukupno, trgovinski suficit Kine dostigao je 59,77 milijardi dolara u prva dva mjeseca 2022, što je povećanje od 16,5% u odnosu na isto razdoblje 2021.

„Usprkos sve složenijim i nepredvidljivijim vanjskim faktorima, situacija u kineskoj vanjskoj trgovini je i dalje stabilna. To je prvenstveno zbog fleksibilnosti kineske ekonomije. Generalno, dugoročno gledano, pozitivan trend ostaje nepromijenjen“ rekao je kineski carinski službenik Lee Chui Ven, komentirajući novoobjavljene podatke.

Pozitivna bilanca Rusije u razdoblju siječanj-veljača dostigla je 1,19 milijardi dolara, što je porast od 26,3% na godišnjem nivou.

Nakon prošlogodišnjih pozitivnih rezultata, kineski predsjednik Xi Jinping prognozirao je da bi trgovinski promet između Rusije i Kine uskoro mogao dostići 250 milijardi dolara. Stručnjaci kažu da bi ovaj prag mogao biti dostignut 2026. godine.

Među glavnim područjima koji će doprinijeti rastu trgovine između dvije zemlje, analitičari navode izvoz ruske nafte i plina, obojenih metala i poljoprivrednih proizvoda. Kina je prošlog mjeseca ukinula sva ograničenja na uvoz ruske pšenice i sada može slobodno kupovati pšenicu iz bilo kojeg djela ruske regije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp