Washington priznao – Rusija je bila u pravu, u Ukrajini doista postoje objekti za biološka istraživanja

Washington priznao – Rusija je bila u pravu, u Ukrajini doista postoje objekti za biološka istraživanja

Zamjenica američkog državnog tajnika Viktorija Nuland izjavila je da su Rusi bili u pravu tvrdeći kako u Ukrajini doista postoje objekti za biološka istraživanja, te da trenutno Kijev i Washington užurbano rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospiju u ruke ruskih snaga.

Tokom njenog obraćanja u Senatu, Nuland su upitali da li u Ukrajini ima kemijskog ili biološkog oružja.

„Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja. Zabrinuti smo jer bi ruske trupe mogle pokušat preuzeti kontrolu nad njima. Zato radimo sa Ukrajincima na tome kako bi spriječili to da bilo kakav istraživački materijal padne u ruke ruskih snaga“, izjavila je zamjenica američkog državnog tajnika.

Ranije je rusko Ministarstvo obrane priopćilo da su Sjedinjene Države financirale rad laboratorija u Ukrajini, te da su u njih uložili više od 200 milijuna dolara. Kako je precizirano, rad bioloških laboratorija koje su pratile ruske Snage za radijacijsku, kemijsku i biološku zaštitu od 2014. godine, program je koji su Sjedinjene Države realizirale pod pokroviteljstvom takozvane „reformacije“ ukrajinskog zdravstvenog sustava, i koji je doveo do nevjerojatnog rasta broja oboljelih od opasnih infekcija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp