Bill Gates najavljuje uvođenje elektroničkih tetovaža

Bill Gates najavljuje uvođenje elektroničkih tetovaža

Suosnivač Microsofta Bill Gates ne spava, nastavljajući osmišljavati našu tehnološku budućnost. Sada je predvidio novu vrstu tehnologije koja bi, između ostalog, zamijenila pametne telefone. Radi se o elektroničkim tetovažama.

Mobiteli su dostupni već toliko godina da je sve teže zapamtiti kako su nekada izgledali. Mobiteli su danas nešto neizostavno i neizbježno, tako da nam je teško i sjetiti se vremena kada smo živjeli bez njih. Oni su centar gotovo cjelokupnog tehnološkog tržišta, no to nije uvijek bio slučaj, a možda tako neće ni biti dovijeka. Mobiteli ni u kojem slučaju, kako se čini, neće ostati jedino i neizostavno tehnološko pomagalo, već je tu niz drugih tehnoloških novotarija koje će nam se servirati kao nešto bez čega možda sutra nećemo moći funkcionirati ako ih bezrezervno prihvatimo kao što smo to učinili s mobitelima.

Proizvođači sada ubrzano rade na prijelazu n  virtualnu stvarnost u svim segmentima, pokušavaju se usredotočiti na tehnološko učvršćivanje ekosustava, na stvaranje novih tehnoloških proizvoda za rad čak i na zaslonima hladnjaka i tome slično.

Poznato je da su tetovaže postale trend među mnogim ljudima i upravo su one poslužile kao inspiracija razvojnim inženjerima tehnologije u njihovu osmišljavanju sljedećeg koraka u smislu tehnološke evolucije. Tetovaže su im bile putokaz za razvoj novog tehnološkog proizvoda koji im činio više nego jasnim razvojnim korakom prema naprijed. Željeli su tetovaže kao takvima učiniti pragmatičnima, pridodati korisnu vrijednost tetovažama izvan one sentimentalne i estetske vrijednosti koje su imale do sada. Tvrtka Chaotic Moon pronašla je rješenje i Bill Gates vjeruje kako se radi o pravoj stvari.

Chaotic Moon je tim za razvoj tehnologije koji je Accenture kupio još 2015. godine. Smješten u Sjedinjenim Državama i u nešto više od 10 godina koliko djeluju (startali su 2010. godine) privukli su pozornost Billa Gatesa svojim elektroničkim tetovažama.

Mogli bismo reći kako se elektronske tetovaže koje je predložio Chaotic Moon nalaze se na granici između estetike i biotehnologije. Ovdje se ne radi o implantaciji čipova ili drugih komponenti kao što je to slučaj s bionikom, već je sama tinta za tetoviranje ključ svega. To je tinta koja ima ‘nanotrackere’ sposobne prikupljati, primati i slati informacije.

Među podacima koje će ova tetovaža pohraniti ponajprije se govori o medicinskim i sportskim informacijama, pomoću kojih će se putem vitalnih znakova moći spriječiti i kontrolirati bolesti te poboljšati tjelesne i sportske performanse.

Iako su njegove primjene za druga tehnološka područja već u glavama njegovih kreatora, trenutni fokus je medicina. Elektroničke tetovaže bi nas trebale moći upozoriti kada se otkrije prisutnost groznice, određenih infekcija i drugih promjena u našoj unutarnjoj fiziologiji. Njihovi senzori bili bi zaduženi za to i automatski slali obavijest na naš mobitel. Nadalje, elektroničke tetovaže mogle bi mjeriti naš svakodnevni život, pa čak i pohranjivati ​​informacije o našem tijelu kao što su liječnička izvješća.

Evolucija ovih aplikacija lako bi mogla dovesti do toga da se tetovaže koriste za geolociranje nas ili kao način komunikacije s drugim korisnicima, a na taj bi način, smatraju njihovi kreatori one skinule velik dio svakodnevnog opterećenja s trenutnih mobitela. Bill Gates, poznati filantrop koji sada djeluje kao analitičar i prediktor onoga što dolazi, čvrsto vjeruje kako će ove elektronske tetovaže s vremenom zamijeniti mobitele. Mnogo je uložio u tu tvrtku.

Gatesova osnovna ideja, koja je već viđena u nekoliko holivudskih filmova, je da ljudi mogu koristiti elektroničku tetovažu koju je razvio Chaotic Moon za pozive, slanje poruka ili geolociranje, odnosno traženje nečije lokacije / adrese. No, naravno, to je tek početak. Nakon toga na red dolazi sve ono što smo spomenuli – očitavanje zdravstvenog stanja, prikupljanje podataka iz svih segmenata našega života i tome slično. Tim stručnjaka iz Chaotic Moona oduševljeno prezentira elektroničke tetovaže kao revolucionarnu inovaciju koja će svim ljudima biti od velike pomoći, olakšavajući im život u smislu autodijagnostike i snalaženju u svakodnevnim situacijama, od upravljanja vlastitim financijama i ostalo. Koliko se svakome od nas sviđa ova ideja, pokazat će vrijeme, no čini se kako svjetski moćnici poput Billa Gatesa ne odustaju od njihove ideje o digitalizaciji svakog živog bića i svijeta u kojem živimo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp