Djeca kao ratnici u kampovima neonacističke postrojbe Azov

Djeca kao ratnici u kampovima neonacističke postrojbe Azov

Brojni svjetski mediji objavili su ovih dana snimke vojnih kampova za djecu od 9 do 17 godina starosti na kojima se može vidjeti kako se djecu uči vojničkom ponašanju i rukovanju oružjem, što je doista šokantno. Kampovi se nalaze u okolici Kijeva u Ukrajini.

U ove kampove dolazi na stotine djece koja tamo uče sastavljati kalašnjikove i teoriju ratovanja. Kampove je otvorio bataljun Azov, zloglasan zbog svojih ekstremno desničarskih stavova.

Jedna je djevojka po imenu Sofia, polaznica obuke izjavila je: “Došla sam u kamp jer su moji roditelji dio Azova. Ovdje učimo osnovne vještine s oružjem. Ujutro se zagrijavamo kako bismo došli u formu. Svaki dan obično završavamo oko vatre, koja je kao sveta vatra oko koje izmjenjujemo svoje misli. Važno je opustiti se nakon tako napornog dana. Ovdje smo svi poput obitelji. Čak i ako se nećete boriti, morate znati kako upotrijebiti oružje”.

Vojna obuka traje dva tjedna, a ovakvih kampova navodno ima sedam. Djeca tamo žive u šatorima i u pravim i vrlo strogim vojničkim uvjetima. Vježbaju se poslušnost i ujednačenost. Svaki dan simuliraju se borbe u kojima se djeca čeliče kao pravi vojnici. Ovakvi kampovi propagiraju strah čega su svjesni i samo voditelji istih, no još uvijek smatraju kako su oni dobri za djecu i buđenje njihove nacionalne svijesti. Predsjednik Petro Porošenko je 2015. godine potpisao dekret u kojem je naglašen “značaj domoljubnog obrazovanja za djecu”.

Bivši borac Azova i vojni instruktor u dječjem kampu Boris (23) je izjavio: “Glavni nam je zadatak obučiti djecu koja dođu u kamp i nadati se da nikada neće morati upotrijebiti znanje koje su ovdje stekla”. 

Ovaj je svijet kao što vidimo pun iznenađenja. Djeca nisu i nikada neće biti ratnici. Djeca bi trebala biti djeca i proživjeti svoje djetinje godine u bezbrižnim igrama, a ne glumeći ratnike na bojištu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp