Ivan Vilibor Sinčić u EU parlamentu pohvalio Bosnu i Hercegovinu jer je sve Covid mjere proglasila neustavnima

Ivan Vilibor Sinčić u EU parlamentu pohvalio Bosnu i Hercegovinu jer je sve Covid mjere proglasila neustavnima

Ivan Vilibor Sinčić u europskom parlamentu osvrnuo se na veliku pobjedu pravnika Mirnesa Ajanovića koji je konkretnim dokazima o segregaciji i kršenju temeljnih ljudskih prava doslovno natjerao Ustavni sud Bosne i Hercegovine da Covid potvrde i obvezno cijepljenje proglasi neustavnim.

Njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti:

„Želim ovdje s vama podijeliti jednu pozitivnu priču iz Bosne i Hercegovine što se tiče zaštite ljudskih i ustavnih prava građana.

Osim što je prije više od godinu dana Ustavni sud BiH proglasio obavezu nošenja maski i ograničenje kretanja neustavnim, imamo i nove odluke.

23.2.2022. Ustavni sud BiH donio je apelaciji odvjetnika Ajanovića odluku kojom neustavnima proglašava Covid potvrde i neustavnim proglašava obavezno cijepljenje koje su uveli u uski segment izvršne vlasti.

O ovome je sudilo Veliko vijeće Ustavnog suda i 3 međunarodna suca. Sud je čak kritizirao parlament – kako je to mogao dozvoliti izvršnoj vlasti da dozvoli kršenje vladavine prava i demokracije u zemlji.

Prema odluci suda, onoga tko se ogluši na ovu odluku treba goniti po krivičnom zakonu kaznom od pola godine do 5. godina. Kao argumenti također su prihvaćeni i Nurnberški kodeks i rezolucija Vijeća Europe 2361.

Ustavni sud je naredio da javne vlasti moraju odmah postupiti po odluci i uskladiti svoje djelovanje s Ustavom i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Pobjeda je ovo protiv segregacije i diskriminacije i dokaz što narod može napraviti kada se ujedini. Čestitam odavde Bosni i Hercegovini na ovom primjeru zaštite ljudskih i ustavnih prava od kojeg može učiti cijela Europa“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp