Rusi isključili struju u nuklearnoj elektrani Černobil – Postoji velika opasnost da se radioaktivne čestice prošire zrakom


Ruske snage su isključile nuklearnu elektranu Černobil iz nacionalne električne mreže, objavila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo. Ovu elektranu su zauzele ruske snage prošlog tjedna – a sada je ostala bez struje.

Zbog vojnih aktivnosti ruskih okupatora, nuklearna elektrana u Černobilu je potpuno isključena iz električne mreže. Bez struje je. Vojne akcije su u toku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja opskrbe strujom. I grad Slavutich je ostao bez struje”, navodi se u priopćenju.

To znači da bi se moglo onemogućiti hlađenje potrošenog nuklearnog goriva, te postoji rizik da bi radioaktivne čestice mogle završiti u zraku i potom se proširiti dalje.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluschenko rekao je da ukrajinske vlasti ne znaju kakve su razine radijacije oko nuklearne elektrane Černobil jer nemaju podataka o tome što se tamo događa otkad su nuklearku zauzele ruske snage.

Podsjetimo, nuklearka Černobil bila je poprište najveće civilne nuklearne katastrofe 1986. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp