Sjedinjene Države rasporedile u Poljskoj dva protuzračna sustava Patriot

Sjedinjene Države rasporedile u Poljskoj dva protuzračna sustava Patriot

SAD su u Poljskoj rasporedile dva protuzračna sustava Patriot, sukladno obvezi da će braniti teritorij  saveznica (članica) NATO-a, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik Pentagona.

Oni su inače smješteni u Njemačkoj, ali su na zahtjev poljske Vlade premješteni u Poljsku.

“Dva sustava Patriot sada su razmještena u Poljskoj“, izjavio je za medije visoki dužnosnik Pentagona i dodao “Nećemo otkriti gdje su. No, u Poljskoj su i operativni su”.

Patriot su raketni sustavi koji mogu presresti i uništiti balističke projektile, zrakoplove i krstareće rakete.

“Riječ je o čisto obrambenom raspoređivanju preventivne naravi kako bi se odgovorilo na svaku moguću prijetnju uperenu protiv nas i protiv savezničkih snaga”, zaključio je visoki dužnosnik Pentagona, podsjetivši na obvezu Predsjednika SAD-a Joe Bidena da poštuje članak 5. NATO-ove Povelje po kojemu u slučaju napada odnosno agresije na jednu zemlju članicu, sve ostale zemlje članice moraju priteći u pomoć.

Jučer su Sjedinjene Države odbile prijedlog poljske Vlade da se zrakoplovi MIG 29 pošalju u američku vojnu bazu u Njemačkoj i dostave ukrajinskim braniteljima pilotima, kako bi uspostavili ravnotežu u zraku s ruskim agresorom.

Ta odluka je donijela veliko razočaranje predsjednika Zelinskog, jer su nedavno saveznici odbili i uspostavu no-fly zone iznad Ukrajine.

Obećani su jedino britanski proturaketni sustavi Stinger, koji bi trebali biti dostavljeni u najkraćem mogućem roku zbog velike ruske ofanzive kod Harkiva te prema glavnom gradu  Kijevu.

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp