Upoznajte Devon Island – Mjesto u Kanadi na kojemu NASA izrađuje svoje snimke s Marsa


Otok Devon, nazvan “Mars na Zemlji”, nalazi se u Nunavutu na kanadskom Arktiku i najveći je nenaseljeni otok na Zemlji. Postoji dobar razlog zašto ovdje nitko ne živi – ovo pusto mjesto odlikuje se polarno-pustinjskom klimom i neplodnim, podmuklim terenom. Plato je često prekriven maglom.

Duboki kanjoni i veliki krater napravljen od udara meteorita obilježavaju krajolik. Ovi čimbenici čine otok Devon neprikladnim za život. Oni također čine otok Devon najbližim crvenom planetu koji se može naći na Zemlji i istražiti ga znanstvenici.

Krater Haughton dobro je očuvano mjesto udara široko 20 km (12,4 mi), koje je prije gotovo 23 milijuna godina pogodio asteroid ili komet promjera 1 km (0,6 mi). Takav bi udar zbrisao sve oblike života stotinama kilometara.

Hladna i suha klima otoka Devon održala je krater u izvrsnom stanju i zapravo je jedno od najbolje očuvanih mjesta udara na Zemlji. U usporedbi s još savršeno očuvanim udarnim strukturama na Marsu, znanstvenici mogu zaključiti da je Mars vjerojatno uvijek bio hladan i suh, a ne topao i mokar u ranoj povijesti planeta.

Kanjon astronauta vrlo je sličan velikim kanjonima u obliku slova V koji se nalaze na Marsu. U prošlim ledenim razdobljima, kanjon astronauta bio je prekriven velikim pločama leda. Blizu rubova, led se duboko usjekao u stijenu ispod, a glečeri su isklesali duboku dolinu. Sustav kanjona Valles Marineris na Marsu možda je bio isklesan na sličan način.

Tlo na otoku Devon ima mnogo različitih geometrijskih uzoraka, u onome što je poznato kao tlo s uzorkom. Tlo s uzorkom ukazuje na to da se led u tlu otapa i smrzava, a vidi se i na Marsu.

Mnogi drugi aspekti otoka Devon također se nalaze na crvenom planetu, što ga čini savršenim mjestom za istraživače NASA-inog projekta Haughton-Mars (HMP) kako bi naučili kako istraživati Mars u budućnosti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp