Je li moguće da su jučerašnje scene iz ukrajinskog rodilišta i dječje bolnice zapravo bile namiješene?


Cijeli svijet je jučer gledao tužne snimke koje su nam došle iz ukrajinske dječje bolnice i rodilišta na kojima se vidi uplakana trudna majka koja stoji u ruševinama nakon napada ruskih trupa na navedenu bolnicu. Svi smo tužno gledali njeno uplakano lice i osudili ruse pitajući se kako s uopće mogli počiniti ovako monstruozan čin. A onda su ispod radara u javnost procurile informacije koje su nam itekako dale prostora da dobro razmilimo i zapitamo se, da li je sve to unaprijed bila dobro izrežirana predstava za široke mase?    

9. ožujka U srijedu navečer ukrajinski mediji su objavili snimke razaranja nakon napada zračnih snaga na rodilište i dječju bolnicu u Marijupolju. Nakon toga se oglasio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij koji je za zračni udar optužio Rusiju.

Zapadni mediji odmah su se složno oglasili sa naslovima kojima osuđuju Rusiju. Pridružio im se i generalni tajnik UN Antonio Guterres koji je također osudio „napad na bolnicu u Mariupolju“.

Na sve to reagirao je prvi zamjenik ruskog predstavnika u UN-u Dmitrij Polansky, rekavši „Tako nastaju lažne vesti. U priopćenju koje je dato 7. ožujka upozoravali smo da su radikali pretvorili tu bolnicu u vojni objekt. Veoma je zabrinjavajuće što UN širi te informacije bez ikakve provjere“, ocijenio je Polansky.

On je imao u vidu obraćanje stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilya Nebenzye koji je na sjednici SB UN 7. ožujka rekao da su, prema priopćenjima stanovnika Mariupolja, Oružane snage Ukrajine „istjerale kompletno osoblje iz rodilišta № 1 u Mariupolju, te da su tamo opremile svoj vojni položaj“.

Istovremeno, ruski i ukrajinski Telegram kanali dali su nam prostora da se zapitamo, radi li se tu o još jednoj u nizu lažnih vijesti ukrajinskih vlasti i medija. Autor kanala „Rat protiv lažnih vijesti“ (Voйna s feйkami) navodi da rodilište nije radilo od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, te da su liječnike rastjerali militantni nacionalističkog puka iz neonacističke postrojbe – „Azov“.

Prije dva dana, 8. ožujka, sin jedne od radnica iz rodilišta rekao je u intervjuu za „Lenta.ru“ da su „krajem veljače u rodilište gdje radi njegova majka došli ljudi u uniformi, rastjerali osoblje i u zgradi opremili vojne položaje“. Te informacije potvrđuju snimci koje su objavili ukrajinski Telegram kanali iz rodilišta nakon granatiranja.

Sa druge strane, Telegram kanal „Neslužbeni Bezsonov“ (Neoficialьnый Bezsonov) primjećuje da su „na početku ruske vojne operacije u Ukrajini rodilište u Mariupolju zauzele dvije čete 36. brigade marinaca“.

Telegram kanal „Signal“ tvrdi da je otkrio tko je djevojka koju su fotografi slikali na ruševinama rodilišta u Mariupolju. Radi se o poznatoj manekenki i popularnoj Beauty blogerici a njeno ime je Marianna Podgurskaya.

Marianna Podgurskaya

„Djevojka je zaista trudna, ali nikako nije mogla ‘ležati’ u rodilištu koji su odavno zauzele neonacističke postrojbe ‘Azov’. Djevojci su dali stvari, našminkali ju i doveli pred kamere. ‘Ekskluziva’ je provjerena poznatom fotografu Evgeniyu Maloletki koji sada blisko surađuje sa zapadnim informativnim agencijama.

Telegram kanal „Rat protiv lažnih vijesti“ također je ukazao na nelogičnosti. Naime, fotografije na kojima su prikazane „žrtve“ navodnog napada objavljene su na internetu mnogo kasnije nego vijest o samom događaju. Autori istrage sugeriraju da je masovno dijeljenje fotografija na društvenim mrežama i u medijima – dio unaprijed planirane kampanje.

„Logično je za pretpostaviti da bi, ako su tamo zaista bile trudnice, pripadnici spasilačke ekipe i očevici koji su prvi stigli na mjesto događaja odmah napravili fotografije sa lica mjesta, ne čekajući reportažu poznatog fotografa“, navodi se u objavi.

I kako sada onda nakon svega više znati što je u medijima istina a što laž. Jedino što nam preostaje jest da u ništa slijepo ne vjerujemo, već da sve što nam se servira zdravo za gotovo, istražimo i preispitamo. 


Marianna Podgurskaya
 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp