Coca-Cola, Starbucks i Pepsi pridružuju se brojnim kompanijama koje napuštaju Rusiju

Coca-Cola, Starbucks i Pepsi pridružuju se brojnim kompanijama koje napuštaju Rusiju

U utorak navečer su se u samo nekoliko sati razmaka velike multinacionalne kompanije  Coca-Cola, Pepsi i Starbucks povukle iz Rusije. Među novim kompanijama koje su napustile Rusiju, najviše je odjeknulo ime Coca-Cole. Sat vremena nakon Coca-Cole, Pepsi je obustavio prodaju i sve promotivne aktivnosti povezane s njegovim markama pića u Rusiji, uključujući Pepsi-Colu, 7Up i Mirindu.

Tvrtka PepsiCo, čije je piće bilo među rijetkim zapadnim proizvodima dozvoljenima u Sovjetskom Savezu prije njegova raspada, objavila je da će u Rusiji ipak nastaviti prodavati svakodnevne potrepštine kao što su mlijeko i drugi mliječni proizvodi, hrana za novorođenčad i malu djecu. Oni će to napraviti, kako kažu, iz humanitarnih razloga, jer radi se o esencijalnim proizvodima potrebnima za život.

Od brojnih novih tvrtki koje napuštaju Rusiju, najprije je obustavu svog poslovanja u Rusiji objavila Coca-Cola. Kompanija je u svojoj izjavi za javnost poručila da su “njihova srca s ljudima koji trpe nesavjesne posljedice tragičnih događaja u Ukrajini”.

Iz Coca-Cole nisu dali nikakav vremenski okvir za obustavu poslovanja, no dali su sljedeću izjavu za medije: “Nastavit ćemo pratiti i procjenjivati situaciju kako se okolnosti budu razvijale.“

Poznata tvrtka Starbucks Corp također je objavila da prekida sve svoje poslovne aktivnosti u Rusiji i da će oko 130 kafića koji nose njihovo ime biti zatvoreno te su također objavili da prestaju sa slanjem svojih proizvoda u Rusiju.

Alshaya Group sa sjedištem u Kuvajtu, koja ima licencu za rad u Rusiji, “prihvatila je odmah zaustaviti rad i dat će potporu za gotovo 2000 partnera u Rusiji čija egzistencija ovisi o Starbucksu”, izjavio je glavni direktor  gospodin Kevin Johnson. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp