Banožić potvrdio – Letjelica koja se srušila na zagrebačkom Jarunu imala je aviobombu koja je eksplodirala


Ministar obrane Mario Banožić stigao je danas na mjesto gdje je izvučena letjelica za koju se, kako je rekao šef Vojne policije, brigadir Vlado Kovačević, pretpostavlja da je nosila eksplozivnu napravu. Banožić se obratio medijima oko 12:20 sati kako bi potvrdio Kovačevićeve navode da su u letjelici koja se srušila na zagrebačkom Jarunu doista pronađeni dijelovi bombe, što je sve šokiralo.   

“Istraga je ušla u završnu fazu. Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog područja. Pronađena je crna kutija, očekujemo da ćemo iz nje izvući podatke o letu. To ćemo komparirati s drugim krakom istrage, koji radimo s članicama NATO-a, i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica.”, izjavio je Banožić.

Potvrdio je da su u letjelici doista pronađeni dijelovi bombe, točnije aviobombe, što nas s pravom zabrinjava.

Evo što je o tome rekao: “Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju na to da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove aviobombe. Zaključili smo da je također sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi te je odvezena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je njezin tip i svrha. Zasad možemo reći da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.”

“Ovo, osim lokacije, dovodi u pitanje i s čije je strane – ruske ili ukrajinske. Postoje elementi da je mogla doći s obje strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no dečki iz Vojne policije i MUP-a će sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena”, nastavlja Banožić.

Banožić je umirio javnost rekavši kako bombe više nema. “Bila je bomba, no, nema je više. To je prošlo svršeno vrijeme.” No, možemo li uistinu biti mirni s ovakvim saznanjima, da na naše tlo padaju letjelice s bombama?

Banožić je potvrdio je da je bomba eksplodirala, ali još se ne zna kada. “To će se sada točno utvrditi kada je bomba imala reakciju”, odgovorio je na pitanje je li bomba eksplodirala pri padu.

“Ja sam bio ovdje od prvog trenutka kad se događaj dogodio, bio sam sve ove dane i bit ću dok ne ode posljednji komad. Također, upozorilo me osiguranje štićene osobe da to ne bi bilo dobro, ali sam se ja odlučio na taj korak, kao što se odlučio i premijer biti ovdje. Moramo pokazati da je ovo sigurna situacija, bez obzira na to što su postojale analize. Nezgodno je kad u javnost izađe informacija da je riječ o eksplozivnoj napravi koja se nalazi ovdje. To je ono što mislim da se nije trebalo dogoditi. Riječ je o fragmentima bombe. U ovom trenutku, po našim saznanjima, nema eksplozivne naprave, ali još ćemo proći dublje u zemlju da ne bi slučajno negdje nešto ostalo”, rekao je, dodavši da su pirotehničari prošli apsolutno sve. “Ima i kerozina i hidrauličnih ulja. Mehanizacija je korištena da bi otkopala letjelicu kako bi se sigurno vadila. Bager nije vadio letjelicu, nego samo otkopavao”, rekao je. 

Hrvatska i njezin glavni grad našli su se ovim nemilim i vrlo ozbiljnim incidentom u vrlo nezgodnoj situaciji. Ovakvo što nikada se nije dogodilo i ne bi se smjelo događati u jednoj sigurnoj zemlji koja nije u ratu i još je k tome članica NATO-a. Banožić je rekao je kako se s NATO-om razgovaralo u nekoliko pravaca. 

“Premijer će razgovarati s glavnim tajnikom, a u srijedu imamo izvanredni sastanak NATO-a na razini ministara, gdje ćemo također spomenuti ovu temu, kao i propuste koji su se dogodili u Mađarskoj i Rumunjskoj. 

“Da je ova situacija na vrijeme detektirana i riješena u susjednim zemljama, mi danas ne bismo bili ovdje. Tražit ćemo odgovore što se dogodilo s propustima. Ministri obrane Rumunjske i Mađarske su rekli još onaj dan da rade evaluaciju što se dogodilo, čekamo odgovor”, rekao je.

Ponovio je da, za razliku od prvih informacija, modifikacije na letjelici upućuju na to da ona nije bila izviđačka letjelica. 

“Pojedini sklopovi ne odgovaraju povijesnom razdoblju, vjerujem da ćemo i po oštećenjima uspjeti utvrditi čija je letjelica. Crna kutija je oštećena, ali vjerujemo da ćemo nešto iz nje uspjeti izvući”, rekao je. 

Kad su ga novinari ponovno upitali o NATO-u, što je pitanje svih pitanja ovih dana, Banožić je izjavio sljedeće:

“Sa saveznicima će se provesti detaljna analiza što se sve izdogađalo. Jasno je da nismo zadovoljni reakcijom zemalja NATO-a Mađarske i Rumunjske koje su puno prije vidjele objekt i mogle ga uočiti, ali nisu reagirale”, rekao je Banožić. Postavlja se pitanje – zašto nisu reagirale?

Trup letjelice izvučen je oko 9:45 iz kratera na livadi na koju se vojni dron sovjetske proizvodnje srušio u četvrtak navečer. Još uvijek nema službene potvrde je li letjelica izvučena u cijelosti, a na terenu su vojska, policija i vatrogasci. Očevid na mjestu pada letjelice traje od jučer, a zbog izvlačenja i jučer i danas evakuirani su svi studenti iz 1. paviljona studentskog doma, koji je najbliži mjestu pada. Zgroženost javnosti zbog ovog incidenta ne jenjava i s pravom se pitamo – kako je moguće da se ovakvo što uopće moglo dogoditi?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp