Pogledajte kako se NATO od 1949 do 2022 širio, dok u potpunosti nije okružio Rusiju


Fantastična video lustracija koja nam pokazuje kako se NATO od 1949 do 2022 širio Europom dok u potpunosti nije okružio Rusiju.  

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora, naziva se još i Sjevernoatlantski savez, poznatiji po kratici NATO (od engleskog naziva North Atlantic Treaty Organisationfrancuski Organisation du Traité de l’Atlantique Nord – OTAN), međunarodna je organizacija vojno-političke prirode, osnovana je 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora (Washingtonski ugovor) između dvanaest država tadašnjeg zapadnog bloka. Danas se NATO sastoji od 30 država članica, od kojih 2 angloameričke te 28 europskih.

Osnova Sjevernoatlantskog saveza Ugovor je država članica, koji je po svojoj prirodi međunarodni ugovor. Ugovor priznaje i podržava njihova pojedinačna prava, kao i njihove međunarodne obveze u skladu s Poveljom Ujedinjenih Naroda. Obvezuje svaku državu članicu da sudjeluje u rizicima i odgovornostima, uspostavlja sustav zajedničke obrane te zahtijeva od svake od njih da ne prihvaća nikakve međunarodne obveze koje bi mogle biti u suprotnosti s Ugovorom.

Političko središte Organizacije i trajno sjedište Sjevernoatlantskog vijeća je u Bruxellesu (Belgija).

Države osnivačice su dvanaest država koje su 4. travnja 1949. godine u Washingtonu potpisale Sjevernoatlantski ugovor  A to su redom: Belgija, Luksemburg, Kanada, Nizozemska, Danska, Norveška, Francuska, Portugal, Island, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Sjedinjene Američke Države.

Danas Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora ima 30 država članica.


Nakon pada Berlinskog zida i prestanka postojanja Varšavskog pakta, NATO je izgubio svoj smisao i trebao je prestat postojati, međutim oni su nastavili svoje širenje na zemlje Istočnog bloka i u potpunosti okružili svog više od pola stoljeća dugog neprijatelja, što je na kraju dovelo do napada Rusije na Ukrajinu s ciljem potiskivanja NATO-a dalje od ruskih granica.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp