SZO Ukrajini: Uništite patogene u laboratorijima

SZO Ukrajini: Uništite patogene u laboratorijima

SZO preporučila je Ukrajini da uništi opasne patogene koji se nalaze u laboratorijima javnoga zdravstva u toj zemlji kako bi spriječila mogućnost njihova “bijega” i širenja bolesti među stanovništvom.

Stručnjaci za biološku sigurnost upozoravaju da su ulazak ruskih postrojba u Ukrajinu i bombardiranje gradova povećali opasnost od bijega patogena u slučaju oštećenja bilo kojega od tih laboratorija.

Kao i u mnogim drugim zemljama, laboratoriji javnoga zdravstva istražuju kako umanjiti prijetnju od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude.

Ukrajinski laboratoriji primaju potporu od SAD-a, EU i SZO.

SZO je na pitanja Reutersa o njihovoj suradnji s Ukrajinom prije i tijekom ruske invazije, odgovorila da je surađivala s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima nekoliko godina radi osiguravanja sigurnosnih praksi koje pomažu spriječiti “nesreće ili namjerno puštanje patogena”.

“SZO je, u okviru svojega rada, preporučila ukrajinskom Ministarstvu zdravstva i drugim odgovornim tijelima da unište opasne patogene i spriječe mogućnost njihova ‘bijega'”, objavila je Svjetska Zdravstvena Organizacija.

Nisu, međutim, rekli kada je ta preporuka iznesena niti su naveli pojedinosti o vrstama patogena ili toksina koji se nalaze u ukrajinskim laboratorijima. SZO nije odgovorila ni na pitanja o tome jesu li njihove preporuke poštovane.

Ukrajinski dužnosnici u Kijevu i njihovo veleposlanstvu u Washingtonu nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp